Çocukluğumdan itibaren Sivas'ta kandilde her evden helva kokuları yükselir. Arefe geceleri de sarma kokularu sarar Sivas semaları desem hiç de abartmış sayılmam. Arefeden bir gün önce de hemen herkesin başında bir baklava sinisi ile en yakın fırının yolu tutulur. Geçen kandil de bizim geleceğin başkabanı ile zar-zor fırın yolunu tutmuştuk okuyanlarımız bilir. Hani başkaban olacak ya tepsi taşımak racona sığmıyor. Gel gör ki fırıncı karemel rengine çevirip vermişti tepsileri, bu yıl kendimiz pişireceğiz bakalım. Eh son anda, Antep'ten bir İmam Çağdaş baklavası gönderen olmaz ise.Ziyaretçilerimden Melek talep etmişti, Sivas helvalarını çok beğendiğini belirterek. Ben ölçüsüz yaptığım için şu an yazamasam da bu kandil yaptığım helvayı ölçerek yapıp, yazacağım Allah'ın izniyle. Tekrar hepinize hayırlı kandiller.
Un Helvasının ölçülü yapımını gerçekleştirdikten sonra artık tarif verebiliriz sanırım.
- 1 paket tereyağı ve bir kahve fincanı sıvıyağda 2 bardaktan bir parmak fazla unu pembeleşinceye kadar kısık ateşte devamlı karıştırmak sureti ile kavuruyoruz.
- 2 bardak ılık sütte 2 bardak şekeri eritip, pembeleşen unun üzerine döküyoruz. Bir iki kez karıştırıp altını kapatıyoruz. Karıştırmaya devam ediyoruz. Altını kapattıktan sonra süt kalıyor ama merak etmeyin karıştırıken mevcut ısının etkisi ile çekiyor.
Geçmiş kandiliniz mübarek olsun. Selam ile efendim.
4 yorum:
Ev Perisi dedi ki...
Dualar da buluşmak ümidiyle...
Geceniz kutlu olsun!
Muhabbetle...
7:22 AM, Ekim 08, 2007
Beyhan dedi ki...
SEVGİLİ SEMANUR,
KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN.
SEVGİLERİMLE...
10:01 AM, Ekim 08, 2007
Dantelci dedi ki...
Sevgili Semanurcum,
Kadir Gecen Mubarek olsun canim, sevgilerimle...
10:18 AM, Ekim 08, 2007
serinmavi dedi ki...
Hayırlı kandiller dilerim canım,Rabbim dualarımızı kabul etsin bizleri affı mağfiret etsin....Selamlar.....
1:06 PM, Ekim 08, 2007
damak tadı dedi ki...
Kadir gecen mübarek olsun..Tüm duaların ve isteklerin kabul bulsun.Herşey gönlünce olsun..Sevgiler..
Kocaman öpüyorum seni..
1:52 PM, Ekim 08, 2007
Diğer postta problem olunca buraya almak zorunda kaldım.
Şükran, Beyhan, Hatice Abla,Serin mavi ve Gül hepinize teşekkürler, hayırlı kandiller.
Bu helvanın tadını çok iyi biliyorum. nefis...... kıymetli kardeşim semanur benim için kaç kez yaptı bilmiyorum bu helvayı. Allah razı olsun. Öğrencilikte çok önemli..
Pardon helva yaptığım arkadaşlarımdan biri olduğuna göre üniversiteden olmalısın İsimsiz arkadaşım. Lütfen açıklarmısın!
Yorum Gönder