- Karınca misali başlattığım; "Saglıksız İçeceklere Son Kampanyama" Ramazan Ayı bitmeden biraz ivme kazandırayım. Önce şeftali şerbetini daha sonra da limonata ile devam edeyim inşallah.
Şeftali şerbetini ilk kez, bir on yıl kadar önce çok se...vdiğimiz Bursa Gezisi dönüşünde bir koca kasa şeftali alıp ne yapacağımızı düşünürken 'Portakalağacın'da' görüp denemiştim. Aynı şekilde paylaşıyorum.Devamını Gör
tüm malzeme; 3kg. şeftali, 3 bardak şeker, 4 bardak su, 3 limonun suyu
Şeftalileri akşamdan soyup, küp küp doğruyorsunuz. Doğranmış küpleri geniş bir kaseye doldurup, 1 su bardağı şeker ve 2 limon suyu ekliyorsunuz. Şeftaliler bu gece serin bir yerde dinlenecekler. Kasenin ağzını kapatmayı da unutmayın. Ertesi sabah şekerlenmiş şeftalileri güzelce yoğuruyor, erimeyenler varsa eziyorsunuz.
1 litre suya kalan şekeri katıp, bir iki taşım kaynatıyor ve limonun suyunu ekliyorsunuz. Beş on dakika daha kaynatıp, soğumaya bırakıyosunuz. Şurup soğuyunca içine ezilmiş şeftalileri katıp 2-3 saat dinlendiriyorsunuz. Sonra süzerek şişelere aktarıyorsunuz. Selim İleri'nin Oburcuk isimli kitabında, saklarken eski hanımların şişelerin mumlandığını anlatmış ama kilitli cam şişe de işe yarıyor. İyice soğuduktan sonra biraz su ile karıştırarak servis yapıyorsunuz...
Afiyet olsun.
15 Ağustos, 2012
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
hello nice blog nice blog
Yorum Gönder