23 Eylül, 2005

Kına Askısından Belleğimdeki İlk Kına Gecesine Yolculuk


Kına askısı ve yüz örtüsü.Kına gecelerinde geline yakılacak ve davetlilere dağıtılacak kına askıda geliyormuş artık.Etrafında mumlarla taşıması daha pratik.Allah herkese evlatlarının güzel günlerini mutluluk içinde yaşamayı kısmet etsin. Çocukluğumda hatırladığım ilk kına annesi vefat eden bir komşu kızının idi.Önce halaylar çekildi,davul-zurna çaldı herkes eğlendi. Üç-dört yaşlarındaki ben de mutluluk içinde izledi.Sonra ortaya bir sandalye geldi, gelin oturtuldu,ışık kapatıldı. Küçük bir tepsi de mumlar yanarak kına geldi.A anası, a babası hani bunun öz anası... şeklinde devam eden bir ağıt,yükselen hıçkırıklar, ah'lar... O kadar eğlenceden sonra birden yas havasını anlayamayan ben, herhalde üvey annesi kötü birşeyler yaptı diye düşünerek, hayatımda ilk kez boğazımda bir yumru hissettim, gözlerim doldu. Üzerinde annemin diktiği simli gelinliği, duvağından sarkan gelin tellerini incelediğim geline pek üzülmüş olmalıyım ki günlerce aklımdan çıkmadı.Benden 2.5 yaş küçük kızkardeşimin beşiğini sallarken kulağıma gelen ses o kına ağıtı oldu hep. Anneme beşik neden Nimet Nimet diye ağlıyor sallanırken demişim. Bir kına askısından nerelere...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ne kadar güzel yapılmış kına askısı ilk defa duydum ve gördüm.sağolasın sevgili semanur. insan çocukluğunda içine yer eden anılarını unutamıyor zaman zamna bunlar acı tatlı anılar olarak hatırlanıyor.sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ilk defa duydum Kina Askisini Akcahan, cok güzel ve cok emek verilmis.Cok tesekkürler bizlere tanittigin icin. Bu arada cektigin resimler ve verdigin bilgilerde cok güzel. Ziyaretlerimi eksik etmiyecegim bu muhakkak.
Sevgiler