19 Ocak, 2009

AYRANLI POĞAÇA -YOĞRURMADAN EKMEK


Çocuklara hafta sonu için bir ev ekmeği, bir de farklı bir tarifte poğaça yapmak istediğim bir cuma akşamı, yoğurmadan ekmeğe portakalağacında rastladım. Eve gider gitmez önce ekmek hamurunu hazırlayıp, bir kenara aldım. Ertesi sabah, gerekli aşamalardan sonra fırına verdim. Sonuçta; tadı Sapanca Altındere Alabalık tesislerinde sunulan ekmeklere benzeyen, doğal, leziz ve kolay bir ekmeğim oldu. Teşekkürler portakalağacı!

Akabinde, tarif defterinde gördüğüm ayranlı poğaça hamurunu hazırlamaya koyuldum. Tarifte kabartma tozu kullanılmıştı. Ben, mayalı hamurlardan hoşlandığım için instant maya kullandım. Bir de yine tarifte olmayan ılık su ekledim. Poğaça hamurunu ertesi sabah kullanmak üzere buzdolabına kaldırdım.

Tariflere geçmeden, tüm Gazze'li çocuklara, annelere, insanlara dualarınızı, maddi-manevi yardımlarınızı esirgemeyin lütfen. Katılmak isteyen olursa, elbistanlım.blogcu.com'da fetih suresi okuma etkinliği yapılmakta. Hoşçakalın, tüm çocuklar, anneler, aileler yuvalarının sıcaklığını kaybetmesin, insanlık, vicdan ve merhamet kazansın.

Yoğurmadan Ekmek için; http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2008/12/yo%C4%9Furmadan-ekmek.html bakılabilir. Tarife birebir uyarak yaptığım için tekrar zikretmeye gerek duymadım.

Ayranlı Poğaça:

- 1 su bardağı özeme olarak tabir edilen koyu ayran

- 1 paket eritilmiş margarin.

- 1 çay bardağı sıvı yağ

- 1 su bardağı kaynar su. (Yoğurt buzdolabında olduğu için, ılık bir maya karışımı temini için)

- 3 yemek kaşığı şeker

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1 instant maya, mahlep ve beyazı içine, sarısı dışına bir yumurta.

- Yumuşacık bir hamur elde etmek için aldığı kadar un.

YAPILIŞI:

Yumurta sarısı hariç, tüm malzeme ile yumuşacık bir hamur yapıp, üzerine nemli bir bez örterek buzdolabına kaldırdım. Cumartesi sabahı şekil verip, 200 derece fırında pişirdim. Çocuklar, lezzetli, puf kabaran poğaçaları çok beğendiler.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

İkiside birbirinden nefis görünüyor, eline sağlık canım.

Bocuruk dedi ki...

Semanur'cuğum,
Uğradığın için sağol:) Ekmeğin de poğaçan da harika görünüyor. Poğaça yaparken mayalı ise yoğurt koyunca daha çabuk bayatlıyor gibi geliyor bana. Yada ben beceremiyorum. Nasıldı yani ertesi gün. Ellerine sağlık canım.
Sevgilerimle...

akçahan dedi ki...

Elvancığım, ertesi güne kalmadan tüketildiği için bilemiyorum. Fazla yapacağım zaman yoğurtlu yapmam o zaman.

mamila dedi ki...

Merhaba arkadaşım,çok teşekkürler .İnşallah sizde hobilerinize zaman ayırırsınız.Ellerinize sağlık hepsi çok leziz görünüyorlar,sevgiler

mamila dedi ki...

Merhaba arkadaşım,çok teşekkürler .İnşallah sizde hobilerinize zaman ayırırsınız.Ellerinize sağlık hepsi çok leziz görünüyorlar,sevgiler

NuR dedi ki...

Ellerine sağlık, güzel tarifler, yoğurmadan ekmek iyiymiş, tam benlik:)))
Sevgiyle kal

Damak Tadı dedi ki...

Semanur'cuğum,Ekmeğin ve poğaçaların nefis görünüyorlar..Ellerine sağlık canım..Mayalı poğaça ve kurabiyeler ertesi güne kaldığında ilk günkü tazeliklerini yitiriyorlar..Bu yüzden ben hemen dondurucuya atıyorum..Çıkarıp 20 dk beklettikten sonra ilk günkü gibi oluyorlar..Eğer kalacak olursa böyle yapmanı tavsiye ederim..


Güzel ve hayırlı bir hafta diliyorum canım..


Sevgilerle..

sihirlirloklava dedi ki...

selam ekmek yapmaya ben de bayılıyorum...ellerine sağlık..