26 Ocak, 2009

ÇEDENELİ ÇÖREKLER VE AŞURE



Aşureyi geceden yapıp, akşam iş dönüşü benim için en zor kısım olan dağıtma işini gerçekleştirdik, M.Ali ile birlikte. Çedeneli çörekleri ise dün toplantı çıkışı kızkardeşime uğrayıp, toplanan aile fertlerinin ikramlarına bir çeşitte benden olsun diyerek yaptım.
Çedene bana çocukluğumu, annemin bahçemizde bize yaptığı kavurgaları hatırlatıyor. Kavurga dışında kullanılışını önceki sene Konya ziyaretimiz sırasında kaldığımız otelin kahvaltı da ikram ettiği çıtır çubuklarında görmüştüm. Sivas'tan aldığım çedenelerden düşen payının hala dolapta beklediğini görünce poğaça yerine çedeneli çörek yaparak, ikramlarına ekledim Filiz'in.


Pratik ve beğenilen bir tarif oldu çedeneli çörekler.

- 2 bardak ılık sütü, 1 bardak eritilmiş katı yağ, 1 yumurta akı, karbonat ve un ilavesi ile yumuşacık bir hamur yaptım.
- Yarım çay bardağı sıvı yağ ile birazcık un ekleyerek tekrar karıştırdım. (Böylece daha bir lif lif görünüm arzediyor çörekler.)
- Yumurta sürüp, çedeneleri serperek, 200 derece fırında pişirdim.

Aşureyi yarın bir sonraki postta anlatayım, sağlıkla kalın, hoşçakalın...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Aşuren ve çöreğin enfes görünüyor eline sağlık canım. Allah kabul etsin, bizde yaptık dağıttık aşureyi. Çedeneyi ilk defa duyuyorum, baharatçılarda varmıdır acaba?

Serra dedi ki...

Ben cedeneyi bir turkuden mi hatirliyorum acaba diye hafizami zorladim ama son donemlerde tum kelimeler sanki bir bulut icinde karman corman halde. Adini bilmiyorum ama burda otlu ekmeklerin ustunden cok tanidik geldi. Ilk markete gidisimde sorucam ismi nedir diye. Afiyet olsun, olmuslerinizin de agzinda bulunsun. Cocuklari cok operim,