27 Haziran, 2006

BELİ BAĞLI YA DA BELİ KIRIK

Beli kırık bizim ailede en sevilen patlıcan yemeklerinden. Biz ismini beli kırık olarak biliyoruz ama, bazı yemek kitaplarında beli bağlı olarak ta rastladım.

Yapılışına gelince;

- Patlıcanların iki parmak kadar siyahı bırakılıp, diğer kısımlar tamamen soyulur. Soyulmayan kısım hizasına kadar dilim dilim kesilir.

- Patlıcanları kızartıp, havlu peçeteye alıyoruz. Bu yaz günlerinde 2 kaşık zeytinyağı ile tuzunu atıp tepsiye yerleştirilerek, üzeri folyolanıp fırında pişirilerek daha hafif versiyonunu hazırlamak mümkün.

- Kıyma, 2 dilim ekmek içi, baharatlarla köfte içi hazırlanıp, dilimlerin arasına yerleştirilir.

- Domates rendelenir. Sarımsakta ilave edilerek, arzu edilen baharatlar ve susuz ise yarım bardak su ilavesi ile sosu hazırlanır.

- Beli kırıkların üzerine dökülerek fırına verilir. 20-25 dakika pişirilip, servis hazır duruma gelir.

Yapmayı düşünenlere şimdiden afiyet olsun. Hoşçakalın.

7 yorum:

Serra dedi ki...

Patlicanda dilim dilim kesikler yaptik degil mi? Oturtma gibi tamamen ayirmadik dilimleri. Sekli degisince ad idegisiyormudur bilmem ama bizim buranin patlicanlari buyuk oldugundan ben tamamen kesip, bir patlican bir kofte gibi siraya diziyorum. Ismi de benden olsun; dizdize. :)
Acba ismi degisik baska ne yemekler vardir?

akçahan dedi ki...

Serra değişik isimli deyince, bir yemek dergisinde görmüştüm ve eve bostan patlıcan alınınca yapıyorum. Bostan patlıcan da uzunlamasına dilimleniyor, burada da sap kısmı ayrılmıyor. Benim bu tarif gibi yapılyor ve adı şıgıl muhşi olarak geçiyordu. Arapça bir isim olmalı.

Sevgiler!

Adsız dedi ki...

YAPMAYI DÜŞÜNÜRÜZ TABİ TAM VEJETERYAN YEMEĞİ.gİTMEDİYSENİZ BENİM BEZELYELİ SALATALIĞADA BAKIN BAKALIM GİTTİYSENİZDE GELDİKTEN SONRA BAKARSINIZ ÇARESİ VAR :)))O DA ÇOK AZ KALORİLİ
SEVGİLERİMLE

NAZLICA dedi ki...

Semanur temeli aynı olan yemekler yörelere göre değişiyor demekki. Urfada da bir büyük dilim patlıcan bir köfte sırasıyla dizilip, mangalda yapılıyor ona da patlıcak kebabı deniliyor. Bu soslu olduğu için daha lezzetli olduğuna inanıyorum. Afiyet olsun canım.

Adsız dedi ki...

best regards, nice info is reverse mortgage nexium patient assistance icq merchant account Missouri mattress companies Fiat 126p na gaz Real estate in maryland heights mo

mihriban dedi ki...

dün akşam yemeğinde yaptım ve harika oldu eşimle afiyetle yedik. özel günlerimde soframda olabilecek bir yemek .teşekkür ederim:) ellerinize sağlık...

akçahan dedi ki...

Afiyet olsun Sevgili Mihriban beğenmenize sevindim..