19 Eylül, 2006

GÖREME PERİ BACALARI

Aşağıda Ihlara Vadisi ile ilgili kısımda bahsedildiği üzere; çocuklara kıştan verilmiş bir söz üzerine Göreme'ye gittik. Peri bacaları, içinde küp yapılan ve satılan oldukça serin mekanlar yaz şartlarında. Kışın ise tam tersi sıcak ortamlar. Yoğun olarak, Ürgüp ve Göreme'de olsa da yol güzergahı boyunca bu tarz mekanlar hep var.(Güzergah deyince, Konya çıkışında yol boyunca hep düz ve hep benzer bitki örtüsü, doku görüyor insan. Bu da bana hayatımız da inişler, çıkışlar, üzüntüler ve sevinçler olmasa hayatın tek-düze ve sıkıcı olacağı kanaati uyandı) Köylerde hala, hasat deposu ve hayvan besleme amaçlı ve de konut olarak kullanıldığını müşahede ediyoruz. Aşağıda kısaca Göreme tarihi hakkında bilgi yer almakta.
Nevşehir'e 10 km. uzaklıktaki Göreme kasabası Nevşehir-Ürgüp-Avanos üçgeni arasındaki etrafı vadilerle çevrili bölgede yer alır. "Korama, Matiana, Maccan ve Avcılar" Göreme'nin eski adlarıdır. Göreme ile ilgili 6. yüzyıla ait bir belgede ilk olarak "Korama" adına rastlanılmıştır. Bu belgede, Hieron adındaki bir azizin 3. yüzyıl sonlarında Korama'da doğduğu, Malatya'da 30 arkadaşı ile birlikte şehit olduğu ve elinin kesilerek annesine, Korama'ya getirildiğinden bahsedilmektedir. Aziz Hieron'un, Göreme Açık Hava Müzesi'ndeki Tokalı Kilise'de bir freski bulunmaktadır.

Posted by Picasa

10 yorum:

Rengarenk dantel dedi ki...

bunlar çok ilginç yakından görmekte nasip olur inşallah..

Adsız dedi ki...

SEMANUR ÇOK GÜZEL İŞLER BAYILDIM BİZEDE YAKIN AMA BİR TÜRLÜ KISMET OLMADI GİTMEK.
BU ARADA NEDEN AÇILMIYORMUŞ BAKALIM SİTE ALİŞ İÇİN BİR SÜRPRİZ VAR ORADA TÜH GÖREBİLİRSE BİRAZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYABİLİR AMA NİŞANLSI AT BULAMADI ONA LAMAYLA İDARE DEDİ
SEVGİLERİMLE

Adsız dedi ki...

yorumuna ve ziyeretine çok sevindim.iyi dileklerin için teşekkür ederim.ben kayserinin iş bilmeyenlerindenim:)))öyle marifetlerim pek yok.
6 yıl kadar önce ben de peri bacalarını ,saklıkenti ve ıhlara vadisini gezmiştim.çok beğenmiştim.görmeyenler en azından burada resimlerini görebilirler.ne güzel bir paylaşım olmuş

akçahan dedi ki...

İnşallah görürsün Nazlı, teşekkürler ziyaretin ve yorumun için.

Candan ulaşamıyorum sitene, ancak bebiş siteden ulaşamıyorum.Sevgiyle.

Hayatsu teşekkür benden, ben hiç te katılmıyorum marifetli olduğunuz belli yaptıklarınızdan.

Hülya YILMAZ dedi ki...

Semanur'cum merhaba, Ürgüp, Göreme, Ihlara vadisi gerçekten de görülmeye değer. Ankara'ya yakın olduğundan ben bir kaç kez gittim. Bir keresinde yılbaşında gitmiştik, karlı görüntüleri de çok güzel ve ilginç. İnşallah bir de kışın gidersin.

Sevgilerimle,

akçahan dedi ki...

Sevgili Kruidnagel çok memnun oldum ne güzel. Bu arada Senden sonra yorum yazan Hülya Yılmaz arkadaşım da akrep ve bölüm olarak farklı olsa da fakülte olarak ortak noktamız var.

Hülya teşekkürler, dilerim kışın da kısmet olur.

Adsız dedi ki...

tekrar yazsanız site adını belki kısa yoldan gitmiyordur bana da oldu bazı sitelerde tekrar yazarak girebildim

akçahan dedi ki...

Bir de öyle deneyeyim Candan.

Damak Tadı dedi ki...

Ne güzel bizim oraları görem şansımız hiç olmadı ancak buralardan resimlerle avunuyoruz.Teşekkürler..

Sana ve ailene hayırlı ramazanlar diliyorum..Sevgiyle kalın.

Adsız dedi ki...

peri bacalarını kim yapmış bilen varsa akşama kadar yazın arkadaşlar