30 Ekim, 2006

Bayram Hikayemizi Bitirelim

Pek aralıklı bir hikaye oldu bizimkisi. Büyüklerin tabiri ile bayramdan sonra bayramın mübarek olsunvari bir iş bu da. Gerçi benim büyüdüğüm yerde küçüğün büyüğe bayram ziyaretinden sonra, büyüklerin iade-i ziyaret yaptığı, yakınlarını kaybedenlere, ilk kez o bayram ayrı olacakları için, 'yas bayramı' adı pek hoş gelmese de kulağa, anlam olarak, işleyiş olarak, o ailenin yalnız ve buruk bir bayram geçirmemesi için herkes, ilk bayram saatlerinden itibaren o evlere akın ettiğinden dolayı, bayram ziyaretleri neredeyse Kurban Bayramına kadar telafi turları kabul eder.

Bizim tatlılara gelince, bizimkilerin kolları sıvayıp, oklava elde faaliyete başladıkları saatlerde, eşim bir kutu ile eve geldi. Ben olsa olsa biraz devasa bir saat ya da duvar panosu falan diye düşünürken, içinden Gaziantep İmam Çağdaş Restoranttan bir tepsi baklava çıktı. Eşimin ortak iş yaptığı bir firma göndermiş. Restorantın kebablarını tatmıştım ama, baklavası da şanına layıkmış doğrusu. Bizim baklava yumakları da kuruböreğe dönüştürüldü ve başkaca bir sıkıntı yaşanmadı.

Kızkardeşimler, kocaman tepsilere özenle yaptıkları baklavaları, ahbapları olan bir restorantın fırınına götürdüler-benim yaşadıklarımdan aldıkları ders ile- gece tepsiler geldiğinde yüzünün, benim melezlere rahmet okuturcasına yanmış olduğunu görüp, perişan oldu çocuklar.

Her ne kadar, içi önemli yüzü değil diyenler olduysa da, mazruf güzelse, zarf ta güzel olmalı, değil mi efendim. Ben arefe günü onlara teselli ikramiyesi olarak, hurma tatlımızdan yaptım ve böylece tatlı faslını kapatmış olduk. Herkese daha nice tatlı bayramlar dilerim. Hoşçakalın.

13 yorum:

NAZLICA dedi ki...

Semanurcuğum; Epey zahmet çekmiş sizinkiler. Artık fırınlarda birşeyler pişirtmek çok riskli, bizim güveci de yaktılar ramazanda birdaha tövbe dedik. İmam Çağdaş'ın ismi pek geçmez ama en iyi baklavayı ve kurabiyeyi o yapar. Çok yedik özellikle kuru baklava, tepsi biraz ısıtılıp yenmeli. Güllüoğlu falan laf canım.Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Semanur'cum biraz yanık kokulu atlatmışsınız bu bayramı ama olsun buda bir tecrübedir geçmiş bayramın mübarek olsun sevgiler Ebru

Adsız dedi ki...

Canim olur böyle aksilikler,allah baska sorun vermesin,bayram hatirasi olmus,güzel neseli bir hafta gecirmen dilegiyle

Serra dedi ki...

Cok zahmet cekmissinizi bu bayram hazirliklarinda Semanur abla.
Nazli da yazmis ama ben hic gulluoglu filan tanimam, Imam Cagdas'in ustune baklava olmaz. Ben daha Gaziantep'e gidip yeme sansina erisemedim, genelde sabahtan otogara verilip ancak gece bize ulasiyor. Kuru baklavalari coook guzeldir. Nazlinin da dedigi gibi zaten kutulari da ozel oluyor, isitilmis firina atip cikartiyorsun soyle bir, sanki yarim saat once almissin. Afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

Canım günaydınlarrrrr uzun bir aradan sonra ben geldim şükürrr . İyisindir umarım geçmiş tüm bayramların kutlu olsun öptüm ..
Sevgiler...

NuR dedi ki...

Sevgili Semanur,
Tüm bayramların, böyle tatlı anılar bırakarak geçsin gitsin dilerim. Biz hanımların bayram tebrikleri, kurbana kavuşur, onunda üstüne bir ay koy...bayram biz hatunlar için mi ne?
Segiyle kal

munevver dedi ki...

Semanurcuğum,maceralı bir bayram geçirmişsiniz.Ama çare bulunmuş neyse ki.Önemli olan da bu.Bizde de büyükler küçüklere iade-i ziyarette bulunur Ama İstanbulda bunu pek göremiyorum.Yavaş yavaş unutuluyor mu ne...Ağız tadıyla nice güzel bayramlara...
nanelimon.

Nalan Kaplan dedi ki...

İnsan emeğine üzülüyor tabii,güvenemiyorsun fırınlara.Sağlık olsun canım ne diyelim :)
sevgiler...

Beyhan dedi ki...

Baklavalar sizi biraz üzmüşler ama sizleri yıllarca konuşturup gülümsetecekleri kesin:)

Adsız dedi ki...

sevgili Semanur iyi aksamlar..ziyarete geldim.melezde olsa bir dilim dilber dudagıda ben alıyım dedim ama melezligine kimse bakmamıs gec kaldıgım icin banada kalmamıs.neyse bir dahaki bayrama alacagım olsun.güzel bir anı olmus.gönül dolusu sevgiler selamlar.tabiki baskabanım Ali beyede sevgiler bıraktım lütfen iletin..

Adsız dedi ki...

yukardaki yorum benim isim bölümü acılmadı
MUNEVCE

Adsız dedi ki...

Merhaba demek için uğramıştım.
Sevgiler,

renkler dedi ki...

Geçmiş bayramınız kutlu olsun:-) Tatlıyı hiç sevmediğim halde bayram denince aklıma hep teyzememin ve annemin arkadaşının yaptığı ev baklavaları aklıma gelir.

Yas bayramı dediğiniz şeyi babamın ölümünden sonra yaşamıştık. Sadece bayram değil, ailenin tüm özel günleri, yılbaşı ve değer günler bize acı gelmişti...