07 Kasım, 2006

BAKTIĞIMIZ VE BAKIŞ AÇIMIZ


Ya şimdi yazabileceğim ya da bugün de kalacak. Dün ve ondan önceki gün ki gibi yarım kalmasa yazım. Öncelikle fotoğraf hakkında bilgi vereyim isterseniz. Burası Eskihisar'da Atabay Yatçılık Tesislerine ait, ağırlıklı olarak ciddi toplantıların yapıldığı, küçük, şirin bir otelin bahçesinden alınmış bir kare. Sevgili Fatma Hanım'ın yorumunda ki hayal, beni de sardığı için, toplantı dışı hizmetlerini sormuştum, seminerlere tahsis edilmediği zamanlarda aileler de kalabiliyormuş. Bu mekanın da ötesinde Eskihisar sahili, balıkçıları, balık lokantaları ile doğal, küçük bir sahil kasabası daha da ötesi bir balıkçı köyü görünümünde ve benim daha ziyade hoşuma giden bu yönü oldu. Bir hafta sonu, yakınlarda ama, uzaklara gitmişcesine değişiklik yaşamak isteyenlere bir öneri olabileceği düşüncesiyle bahsetmek istedim.

Bizim gitme sebebimiz, son zamanlarda aldığımız eğitimlerden hafta sonu yapılan birine mekan olarak seçilmesi hasebi ile oldu. Tüm yoğunluğumuza rağmen, bu eğitimleri büyük haz alarak ve gerçekten çok faydalı olduğunu hissederek katılıyoruz.

Katılımcılarca en çok ilgimizi çeken 'düşünce ve aile koçluğu' da yaptığı belirtilen bir nlp uzmanının aktardıkları oldu. Hayatın sırrını, 'olmak, bulmak ve kalmak' olarak olarak özetleyerek, " Hayatın en büyük sırrı, farkı yaratan farkı farkedebilmektir" olgusunu vurguladı.

Pablo Picasso; " Ben aramam, bulurum " derken, " Her insan keşfedilmeyi bekleyen bir hazine, ana hedefimiz bulmak olmalı" Her insanda bir çok güzellikler, yetenekler gizli, bunu bulabilmek, keşfedebilmek, güzel yönü açığa çıkarabilmek, bir define arayıcısı titizliği ile, bir nakkaş inceliği ile hareket edebilmek, çevremizi, toplumumuzu geniş manada güzelleştirecek. İlk etapta ise, sorumlu olduklarımızı, münasebetimiz olan halkayı güzelleştirecek.

" Keşfetmek için bakılan yeri değil, bakış açısını değiştirebilmek" Bir çok meseleyi bu sayede çözebiliriz esasında. Bakış açımızı değiştirmek, kendimizi başkasının yerine koyabilmek, empati olarak öğrenilen ama kendi kültürümüzde, şahsımız için istediklerimizi başkalarının içinde istemek ve hoşumuza gitmeyen hususlarda aynı şekilde davranabilmek. Gelin bugün etrafımızdaki insanların daha güzel bir yanını görmeye, bulmaya çalışalım. Eleştirmemeye ve içimizden dahi kötü düşünmemeye karar verelim. Ben bir kişinin sırf bu özelliği sebebiyle diğer insanlardan farklı olarak cennetlik vasfını aldığını okumuştum, şimdilik hoşçakalın, sevgiyle kalın efendim.














9 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Görüntü super,sanki yazdan kalma bir gün gibi geldi bana.Bahçe ve yol da ne kadar güzel düzenlenmiş.Merakla yazını bekleyenlerdenim.Sevgiyle kal canım.

Hülya YILMAZ dedi ki...

merhaba meslekdaşım,
epeydir uğrayamamıştım. bir merhaba diyeyim dedim. hem de okumadığım kısımları okudum.
sevgilerimle,

ev perisi;) dedi ki...

Bir büyüğün deyimiyle; insanı bir saraya benzetirsek eyer diyor; girilecek 99 kapısı olan bir saray...
99 kapıda girmeye müsait iken ne diye 100. kapıyı zorlayıp duruyoruz der...
İnsanların güzel yönlerini keşfetmek,kusur varsa eyer örtmek gerçek bir erdem varsa eyer bu olsa gerek!
Çok önem arzeden konulardan birine daha deyinmişsin sevgili semanur yüreğine sağlık...

Adsız dedi ki...

Sevgili Semanur, daha öncede yazmıştım sanırım. Ben bu tip yazıları çok seviyorum. Keşke tüm okuma yazma bilen insanlar bu tarz kitaplar okusa.. Senden ricam arada böyle anlamlı konulara güzel anlatımınla değinmen.
Sevgiler,

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Ben senin sayfana geldim mi yazilarini sonuna kadar okuyup kayboluyorum sayfanda. Sevgilerimi birakiyor iyi günlar diliyorum. Sonia...

munevver dedi ki...

'Farkı yaratan farkı farkedebilmek'çok beğendim bu cümleyi.Farkında olmadan yaşamak büyük bir kayıp olsa gerek.Önyargılı yaklaşmadan,farkı bulabilmek.Ne güzel.Severim böyle seminerleri...
Sevgiyle,nanelimon.

NuR dedi ki...

Sevgili Semanur,
Bakmak ve görmek, aynı anlatım gibi gelsede, nekadar farklıdır, ne derin bir uçurum vardır aralarında, gönül gözü ile görebilmek, olayları oradan yorumlamak işin özü sanırım. Güzel anlatımın için gönlüne sağlık
Sevgiyle kal

Damak Tadı dedi ki...

Canım,
Yazını şimdi okuma şansına sahip oldum çok anlamlı..Sayfanda adeta kendimden geçip içim bir başka oluyor adeta.Ellerine sağlık..

Geçmiş olsun dileklerin içinde ayrıca teşekkürlerimi gönderiyorum tatlım.
Sana ve ailene mutlu bir hafta diliyorum..Sevgiyle kal.

akçahan dedi ki...

Sevgili arkadaşlarım, hepinize çok teşekkürler, selamlar.