24 Kasım, 2006

Dün Koşuyolu'nda cadde boyu ilerlerken, sağlı sollu sıralanmış, birçoğu nice günler, görmüş çınar ağaçları arasında yürüyüp giderken daha bir derinden hissettim sonbaharı. İsmini hatırlamadığım bir şairin mısraları döküldü dilimden, sarı-kırmızı yapraklara bakarken.

" Sarı kırmızı her yer/ yapraklar dökülür teker, teker..." Kızarıp, sararan yaprakların sıcaklığını, sonbaharın hüzünle karışık gizemini, ömrümün şu son üç-beş yılı haricinde neden hissetmediğimi düşünüp-durdum, rüzgarın savurduğu yapraklara bakarken.

Soğuktan çok ürken bir kış memleketi çocuğu olarak kışın habercisi saydığımdan mı bilmem, sonbahar bana pek sevimli gelmemişti hiç.


Orhan Veli o çok meşhur şiirinde kendisini mahveden güzel havalardan bahsederken, evkaf memurluğundaki işinden ayrılmasından, eve ekmek-tuz götürmeyi unutmasına ve hatta şiir yazmasına sebep olarak göstermiş ve hayatında neleri değiştirdiğini aktarmış bizlere.

Yol boyu ilerlerken düşündüm, güzel havaların halet-i ruhiyesini değiştirerek, içsel değişikliklerin hayatının gidişatını değiştirmesine tam olarak benzemese de, çoğunluğunda benim bir etkim olmasa da sonbahar benim için değişikliklerin yaşandığı bir ay olmuş. Bir sonbahar günü doğmuş, bir sonbahar günü işe başlamışım. Bir sonbaharda, yine sonbahar doğumlu bir insanla sözlenip, başka bir sonbahar da evlenmişim. Çocukların ikisi de sonbahar doğumlu. Yine farklı yıllarda en sevdiğim insanları sonbaharda kaybetmişim.

Adımlarım yolun sonuna geldi, hastaneye ulaştım. Merdivenlere yönelirken bir sedye gördüm, her tarafı kapalı hızla gidiyor ve etrafında yaşlı gözlerle yakınları. Sonbahar hüzündü, ölüme en yakışan aydı. Şairin dediği gibi kimbilir nerede, ne zaman ve kaç yaşında, bir namazlık saltanatım olacak taht misali o musalla taşında.

Bir sonbahar şiiri tekrarlanırken zihnimde, hoşkalın efendim.
Sonbaharlardan
Ne akşamlar söndü ellerimde

Son şarkıların sonu da gelmedi içimde

Miras bıraktım her seferinde

Bir ellerimi bir de gözlerimi

Bir onlar bildi

Bir onlar duydu, ne çoklarımı ve hiçlerimi

Bir onlar döndü yamacıma

Gittiği baharlardan

Ama sonbaharlardan...


Posted by Picasa

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Sonbar resmi ancak bu kadar güzel olur,görüntü harika orda yürüyüs yapmayi sararan yapraklarin üstünde yürümeyi o manzarayi yakindan görmeyi cok isterdim.Her mevsimin kendine göre güzelligi var,benim en cok sevdigim mevsim bahar,cicekler böcekler yemyesil olur heryer.Canim ailenle huzur dolu saglikli bir hafta dilerim

Serra dedi ki...

Herkese farkli seyler cagistiriyor demek sonbahar. Yillara gore de degisiyor ustelik. Ben IStanbul'da yasarken dedigin gibi okulun acilmasi demek, soguk demek, oysa burada ister sev ister sevme 6 ay kis oldugundan ben sonbahara hastayim. Ne sicak, ne soguk, hala yazi cagristiran gunler, ustelik artik kislari da sevmeye basladigimdan, sonbahar guzel kis habercisi.
Sevgiler, selamlar Semanur abla.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Semanurcum güzel bir haftasonu tatili diliyorum sevgilerimle.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Güzel bir Pazar Tatili diliyorum
Ye#Özel Yilbasi mönüsü etkinligine katilimini bekliyorum. Kodlar sayfamda linklerin alt bölümünde. Ayrica Forum Sayfamiz yine aktif. sevgiler...
Sonia

Adsız dedi ki...

Ne güzel bir fotoğraf ve yine her zamanki gibi ne güzel anlatmışsın sonbaharı kendince bizlere..
Sana çoook güzel ve yorucu olmayan bir hafta diliyorum :)
Sevgiler,

NuR dedi ki...

Sevgili Semanur,
Fani ömür biter,Bir uzun sonbahar olur.
Yaprak, çiçek ve kuş dağılır, tarümar olur.
Mevsim boyunca kendini hissettirir veda;
Artık bu dağdağayla uğuldar deniz ve dağ.
Yazdan kalan ne varsa olurken haşır neşir.
Günler hazinleşir, geceler uhrevileşir;
Teşrinlerin bu hüznü geçer ta iliklere.
Anlar ki yolcu yol görünür selviliklere.
Devamını maalesef hatırlayamadığım Yahya Kemal Beyatlının dizeleri, lise yıllarından kaldığı kadar....
Hüzün mevsimidir sonbahar, duygusal inişler çokça yaşanır, melankoli yakışır sonbahara. Ben severim bu mevsimi, daha bir kendini dinler insan..
Sevgiyle kal

NAZLICA dedi ki...

Semanurcuğum;Yaşadığım yer itibariyle Sonbaharı ve İlkbaharı gereğince yaşayamıyoruz biz.Kasım sonu geldiği halde 21 derecelerde sıcaklık. Sonbahar renklerine vurgunum, çok sıcak renklerdir.Hüzün mevsimi senin de kelimelerine yansımış. Geçici olmasını diliyorum. Çok öptüm, iyi haftalar canım.

Adsız dedi ki...

Sonbahar biraz hüznün, biraz kasvetin habercisi gibidir, üstelik benim gibi kışı sevmeyenler için "feleket tellalı gibi gelir....