06 Kasım, 2006

KEK' TE KALMIŞTIK...

Son postta yağmur şiirlerine fazlaca kapılıp, kekimizi ertelemiştik. Yağmurdan kara, kardan şiddetli rüzgara geçiş yapan havalarla birlikte artık eni-konu kış havasına girdik bizde. Bunda cumartesi günü oğluşla birlikte Kadıköy'de kar altında titremenin de katkısı büyük oldu elbette. Evden çıkarken hava soğukça ama kar falan yoktu. Güz kıyafetleri ile gittim. 'Küresel ısınma ile ilgili eylem' olduğu için araçlara izin verilmediğini öğrenip, rıhtıma kadar tabana kuvvet hem yürüdük, hem titredik. Bizim başkaban sık sık sağa sola dönüp, olmayan taksileri çağırdı imdat dercesine. Esasında ona mont giydirmişim ama, atkı, eldiven gibi ekipmanlarımız yoktu.

Dönüşümüzde bir ara;
-kadim dostu olan üniformalılardan- bir trafik polisi ile hemhal olmuş gördüm. Ben bu tarafta mı trafiğe kapalı vasıta bulabilirmiyiz diye bakarken, bir de baktım polisin simitinin bir ucundan bizimki diğer ucundan 'polis abi' yiyorlar. Abimiz 'çaydan da verirdim ya canım şekersiz içiyorum' diye açıklama yapıyor. Bizimki ben zaten şekerli sulu içiyorum ağzım yanar, olsun diyerek cevaplıyor, can ciğer kuzu sarması havalarında. Polis abimizin yardımları ile bir araç bulup, o ara başkabanlıktan komserliğe geçiş yapan beyimizin Maraş usulü el öpme ve kucaklaşma merasimlerinden sonra yola revan olduk.

Eve dönerken karşı fırından sıcacık haşhaşlı çörek aldık. Aliciğimin tahinlilerinin henüz fırında olup, yarım saat sonra çıkacağını öğrendik ama, hiçbirimiz o kadar üşüdükten sonra dışarı çıkamaya cesaret edemedik. Yoldan aradığımız için kombi son ayarlarda ev sıcacıktı. Bugünlerde misafirimiz olan kızkardeşim bizim meşhur kestaneleri patlattığı ve çayı da demlediği için, bize de kek tarifini aktarmak kaldı.

Zebra Kekimiz

- 3 yumurta
- yarım su bardağı zeytinyağı
yarım su bardağı limonlu su
- 1 +1/4 su bardağı şeker
- 1 limon kabuğu rendesi
- 4 kaşık kakao
- 2+ 1/4 bardak un ve kabartma tozu
- 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

Yapılışı:

Her kek te olduğu gibi öncelikle şeker ve yumurta çırpılır.
Yağ ve limonlu su eklenir, çırpmaya devam ediyoruz.
Limon kabuğu rendesi, una karıştırdığımız kabartma tozu ve yine una buladığımız cevizler eklenir ve hafifçe karıştırılır.(Cevizlerin dibe inmemesi için una bulanır)
Kek hamurunu bölüp kakao eklenir.
Yağlanmış ve hafifçe unlanmış kalıba aynı yerden olmak kaydıyla, bir kepçe sade, bir kepçe kakaolu olarak yerleştirilir.

Özellikle soğuk bir günde, tomurcuk ya da kakule ilaveli güzel demlenmiş bir çayla tavsiye olunur. Hoşçakalın.
 Posted by Picasa

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba
Bende sayenizde sizin bloğu keşfetmiş oldum. Artık sıkça ziyaret ederim. Linklerime ekliyorum.
Tarifler güzel, yazılar samimi. Çok beğendim yani.
Görüşmek üzere hoşçakalın...

Adsız dedi ki...

Semanurcum kek yalniz gitmez,cay yapta beraber yiyelim,bende kendi kendini davet eden misafirim degilmi,canim güzel huzurlu bir hafta dilerim.

Serra dedi ki...

Bize de afiyet olsun demek duser. sevgiler

Beyhan dedi ki...

Semanur'cuğum yazının ''Maraş usulü el öpme'' bölümü beni çok güldürdü.Canım benim ne kadar sıcak ve samimi oluyor çocuklar.Kestane ve çay faslınıza ne kadar özendim anlatamam.Ablalarıma 5,5 aydır hasretim de:(
Kekiniz de süper olmuş,ellerinize sağlık arkadaşım.

Adsız dedi ki...

Hımmmmm harika görünüyor. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.
Ayrıca yazın çok hoştu :D
Sevgiler,

munevver dedi ki...

Yağmurlu ve soğuk havada en güzel ne gider?Sıcacık çay,böyle zebra kek,pudra şekerli bisküvi veya kurabiye..Bir de kestane...Çok şükür ki bu nimetlere sahibiz.Ağzınızın tadının bozulmaması dileğiyle...Sevgiyle Semanurcuğum...
nanelimon..

Adsız dedi ki...

merhaba ellerinize sağlık, kekinize ilk baktığımda muhallebi var sandım üzerinde :) ama sonra zebra kek olduğunu okuyunca şaşırdım,, çok lezzetli görnüyor, ellerinize sağlık.. sevgiler. yildiz

NAZLICA dedi ki...

Genelde tüm çocukların korktuğu üniformalılarla oğlunun ilişkisi ve diyalogları harika. Klasik kek benim de favorim hele eski usul kek tenceresinde pişirilirse.Bende bu tencereden bir tane var gözüm gibi bakıyorum. Afiyet olsun canım, keyifli nice tatil günleri diliyorum Semanurcuğum.

Damak Tadı dedi ki...

Semanur'cuğum,
Ohhh ohhh maşallah okurken de bir yanda gülümsemem eksik olmadı.Bu coçuklar alemler inan.Allah bağışlasın canımcım.

Bu havada çay ve kek iyi gider tabiiki.Haklısın o gün hava berbattı ve ben 2 saat süründükten sonra eve gidebildim.Güzel bir anı olmuş soguğun dışında.Keyfiniz ve ağız tadınız bol olsun canım.Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

merhaba gerçekten zebra kekiniz harika görünüyor ellerinize sağlık sizin sayfanızı çok beğeniyorum

Adsız dedi ki...

merhaba ben nihal zebra kekiniz gerçekten harika görünüyor