12 Ocak, 2007

GECİKMİŞ BİR DÖNÜŞ YAZISI

Bayramı iple çekmiştim, son bir ayı hastanede geçiren Anneciğimi görmek için. Esasında bir kaç kez gitme teşebbüsünde bulunduysam da, annem iyi olduğunu, kesinlikle çocukları bırakıp gelmememi, aksi halde hastaneden çıkacağını belirtip, beni durdurmuştu. Devam eden teftişe, annemin ısrarı da eklenince ancak bayramda gitmiş oldum.

Anneciğimi görünce sükut-u hayale uğradım inanın. Sapsarı ve kortizondan şişmiş bir yüz, sürekli dalıp giden, kendinde olmayan ve bir başına yürüyemeyen bir Anne!
Şaşakaldım. Bayramın adı bile uymadı bize bu kez. Tatil biter bitmez, doktorlara koştuk, yoğun antibiyotik ve cortizon tedavisi neticesi, akciyer biraz rahatlamış ama, böbrek yetmezliği atrmış. Ağızda yaralar, gözde kanama, aşırı kilo kaybı ve bağışıklık sisteminin çökmesi sıralandı. Şimdiler de bir nebze de olsa iyiye gidiyor. Kızkardeşlerimin ikisi yanında. Biri de gün içinde gelip gidiyor. Ben de durumuna göre sömestir tatilinde tekrar gideceğim. Tabii durumunu kendisine sormayacağım bir daha. Kendini çocuklarına ve torunlarına adayan bir anneden doğru cevap alınamayacağını çok iyi öğrendim.

Bu akşam, işle ilgili bir seminer için il dışına çıkıyoruz. Dönünceye kadar hepinize mutlu sağlıklı günler dilerken, gerek Anneciğimin sağlığı ile ilgili, gerekse bayram ve yeni yıl kutlamasında bulunan tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Aman sağlığımıza dikkat edelim, hiç bir şeyin kıymeti yok o olmadan. Dünya bayram etse, sevinç içinde olsa sağlığınız yoksa hiç bir şeyiniz yok. Kanuni boşuna söylememiş;

" Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,
Olmaya cihanda devlet bir nefes sıhhat gibi."

Anneciğimin patatesli içli köftesini tarif ederek sizlere veda edeyim.

- Patatesi haşlayıp, rendeliyoruz. Yağı kızdırıp, soğanları pembeleştirip, biber ve domates salçası ile patatesi çeviriyoruz. Reyhan, kırmızı ve karabiber ve arzu ettiğimiz baharatları ekleyip, ılımaya bırakıyoruz.

-Bulguru, kısırda olduğu gibi sıcak su ile ıslıyoruz. Yumuşayınca yoğurmaya başlıyoruz. Köfte hamurunun dağılmaması için, un ve yumurta akı ekleyip, yoğurmaya devam ediyoruz.

- Küçük misket elmalar kadar yuvarlak yapıp, içini açıyoruz. Patatesli içten koyup kapatıyoruz.

- Kaynayan suya, tuz ve dağılmaması için limon suyu ekleyip, köfteleri haşlıyoruz.

- Süzgeçle aldığımız köfteleri kızdırılmış tereyağı ile servis yapıyoruz.

Hayat gailesi herkes için bir başka şekilde devam ediyor ve kimsenin ki kimseye uymuyor. Ben bir yandan önümdeki dağ gibi dosyaları tetkik edip, imzalarken bir yandan da hafta sonu semineri için hazırladığımız dosya da eksiklik var mı acep diye tedirgin oluyorum. Beri taraftan kulağıma kurşun sesleri gelip duruyor. Merak edip göz ucuyla bakıyorum ve bizim personel camlarda. Ne oluyor derken kameralar kalabalık işyerinin bahçesi. Meğerse bir tv kanalında yayımlanan 'yanık koza' isimli dizi bizim işyerinde çekiliyormuş, haftalardır. Kurşun sesleri de Yavuz Bingöl'ün kardeşi vurulmuş, dizideki isimleri neyse artık. Bir ara da karavana getirip, portatif masalarda yemek yiyen insanlar vardı. Onlar da dizi ekibiymiş. Hayat herkes için zor vesselam. Amma her şeyin başı; illa sağlık arkadaşlar.


Haftabaşı görüşmek ümidi ile, hoşçakalın efendim.

Posted by Picasa

17 yorum:

Serra dedi ki...

Hasta da olsa anne iste, gelme iyiyim diyor. Allah acilar siflar versin, dert verip dermansiz birakmasin.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Semanur'cuğum,
Öncelikle anneciğine acil şifalar dileyip çok çok geçmiş olsun diyorum canım..Elimzden gelecek bir şeyler varsa lütfen bizleride habersiz bırakma canım arkadaşım.Her zaman yanında olduğumuzu hisset lütfen..

İçli köfterin çok güzel görünüyor ellerine sağlık tatlım,afiyetler olsun..

Sna şimdiden iyi yolculuklar vebaşarılar diliyorum..Mutlu bir hafta sonu seninle olsun..Umarım güzel haberlerle dönersin canım..

Sevginiz bol olsun..

Adsız dedi ki...

canım arkadaşım annene tekrar tekrar acil şifalar diliyorum.Patetesli içli köfte ile yine beni güzel memleketimize götürdün.En kısa zamanda yapsam bile o annelerimizn yaptıklarındaki tat olamz biliyorum ama ne edecksin.Kendini üzme demeyeceğim biliyorum boş söz ama en azından dikkat et kendine.Hatice

ev perisi;) dedi ki...

Teyzeciğimiz en kısa zamanda iyileşsin inşallah!
Çok haklısın Semanurcuğum illa sağlık illa sağlık!
muhabbetle...

Nilüfer dedi ki...

Çok geçmiş olsun, allah annene şifa versin...

Unknown dedi ki...

Hosgeldin Akcahan, annen icin verdigin haberlere uzuldum. Umarim en kisa surede iyilesir. Sana da seminerde basarilar dilerim. Gorusmek uzere. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Semanur,
Teyzeciğime geçmiş olsun diliyorum,
en kısa zamanda sağlığına kavuşur inşallah.Her işin başı sağlık demişler doğru demişler
Sevgilerimle

Bocuruk dedi ki...

Semanur'cuğum,
Annene acil şifalar diliyorum arkadaşım. Durumunu okuyunca çok çok üzüldüm. Düzelecek inşallah sakın umudunu kaybetme. Benim annem çok rahatsızlıklar atlattı. Şimdi de rahatsız gerçi ama yine düzeleceğini umuyoruz. Ve dua ediyoruz. Allah onları başımızdan eksik etmesin. İçli köfteler çok güzel :) Biz de epeydir yapmadık. Yapınca ben de yayınlarım belki sayfamda. Kendine iyi bak canım :)

munevver dedi ki...

Sevgili Semanur,merhaba!Annene çok geçmiş olsun.Uzakta olunca insanın aklı hep orada oluyor.Biz de benzer bir durum yaşıyoruz.Seni çok iyi anlıyorum..Acil şifalar annene..
Köfteler de çok nefis,ellerine sağlık.
Sevgiyle,nanelimon

Hesna dedi ki...

Merhaba Semanur
Annene çok geçmiş olsun, umarım kısa sürede sağlığına kavuşur.

Hesna

NAZLICA dedi ki...

Semanurcuğum seni çok iyi anlıyorum. Senin aklın daima annende olacak, rahat edemezsin biliyorum. Tez günde teyzeciğim iyileşir ayağa kalkar dilerim. Bir hastalığı düzelten tedavi diğerini tetikliyor malesef.Acil şifalar ve sana da kolaylıklar diliyorum canım. Allah yardımcın olsun. Çok öptüm, sevgilerimle.

sebboy dedi ki...

geçmiş olsun acil şifalar diliyorum annenize...

Damak Tadı dedi ki...

Tatlı Semanur'cuğum,
Umarım anneciğinin sağlığı çoook iyicedir..İnan aklımız ve gönlümüz hep sende tatlım..Şimdilik sadece dua ediyoruz canım,Allah herkesin hastaların aacil şifalar versin..

Senden güzel haberleri dört gözle bekliyoruz canım.

Harika bir hafta seninle olsun canım benim..Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Semanur, Allah acil şifalar versin. İnsanın sağlığı sıhhati yerinde olmayınca hiç bir şeyin anlamı yok. Allah elden ayaktan düşürmesin kimseyi kimseye muhtaç etmesin. Dilerim annen bir an önce sağlığına kavuşur.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

merhaba,

öyle kötü oldum ki yazınızı okuyunca... :( Çok çok geçmiş olsun diliyorum. Umarım kurtulursunuz hastalık belasından...

Acil şifalar diliyorum.

sevgilerimle.

nagice dedi ki...

çok çok geçmiş olsun.Allah şifalar versin..

Adsız dedi ki...

annenize geçmiş olsun dilerim banada beklerim www.sekerlivanilin.blogcu.com vildan