13 Nisan, 2007

BİR HAFTANIN SONU, KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAMI

Blogumun başında yer alan "Kuşlar uçuyor, ömür geçiyor" sözü Aziz Mahmud Hüdaii (K.S) a ait ve ilk işittiğim andan itibaren beni düşündüren, zorlukla karşılaştığım anda, tekrar ettiğim bir cümle. Hayat amma zor, amma kolay uçup gidiyor, atalarımızın " bu da geçer ya hu" sözünde de ifade edildiği gibi herşey geçip-gidiyor, bize kalansa, arkamıza yaslandığımızda hissettiğimiz huzur en büyük kazanç, varsa yaptığımız yanlışlar, içimizi tırmalayan fiiller sergiledikse bu da en büyük zarar. Giden gün ömürden ve sermayeden gidiyor ve geçen zamanın telafisi yok.

Vakit nakittir atasözümüze rağmen zamanı oldukça hor kullanmamız, japon düşünürlerin de dikkatini celbetmiş ve bu sözünüze rağmen bu şekilde hareketiniz çok zengin olmanızdan mı şeklinde bir sual yöneltildiğini dinlemiştim bir KYS seminerinde.

İşte biz de geldik bir hafta sonuna daha ve seminerde, mesai de bitti ve eve dönüş için geciken aracı bekliyorum. Seminerin son iki gününde yine etkileyici liderlik üzerine konular işlendi.

Liderliğin doğuştan olduğunu savuanlardandım ben de yorum yazan arkadaşlarım gibi. Hoca, sonradan da kazanılabileceğine ilişkin nazariyeleri aktardı ama, taşıma su ile değirmen dönermi sözümüz akabinde,kendisinin esasında bu iki görüş arasında, belli bir kapasiteye sahip olan kişilere verilecek eğitimle bu olması gereken çizgiye sahip olabileceğini ifade etti ki, bu şahsen bana da makul geldi.

Lider özelliklerine kısaca değinecek olursak; liderin varlığı bulunduğu yer için motivasyon kaynağıdır. Yöneticiler hata arayabilirler ama, liderler doğru avcısıdır. Doğruyu arar ve neyi, ne zaman takdir edeceğini bilirler. Gerektiği zaman kişiyi takdir ederler ama bu, rastgele herşeyi takdir edip, takdirin ağırlığını izale edecek şekilde değildir. İşini tutku ile yapar ve inanır. Aksi halde, kendisinin inanmadığı, önüne geçmediği bir işte, insanlar kerhen yapma eğilimine girerler.

Aracın geldiği haberi ulaştı, artık son kelimelerimi yazarken, herkese güzel bir hafta sonu geçirmelerini temenni ediyor, sözlerimi seminerde beni en çok etkilyen bir cümle ile bitirmek istiyorum.

"Ateşlenmiş bir insan ruhundan daha etkili bir bomba tanımıyorum." Buna en iyi örnek, Çanakkale ve de tüm İstiklal Harbimiz. Sobe ve diğer konuları daha sonra ikmal etmek üzere, hoşçakalın efendim.

Not: Yukardaki görüntü şubat tatilinde Bolu'dan görüntülendi.

6 yorum:

NAZLICA dedi ki...

Semanurcuğum iyi bir hafta diliyorum. Ben de liderliğin hep doğuştan bir yetenek olduğuna inanırım yaratıcılık gibi. Üzerine alınan eğitim ile geliştirilir kuşkusuz. İnan bu genç insanlara çok üzülüyorum, en kaygısız, problemsiz yaşayacakları zaman dilimlerini sınav hazırlıkları ve steresi ile geçirmek zorunda kalıyorlar. Allah kolaylık versin canım. Sevgiyle

NuR dedi ki...

Lider olunmaz, lider doğulur tabii, ancak bu konuda arzulu olup kendini eğitmenin de faydası olduğuna inanırım. İyi bir hafta dilerim canım

cenkunal dedi ki...

"Ateşlenmiş bir insan ruhundan daha etkili bir bomba tanımıyorum."
Çok hoşuma gitti.

Safran dedi ki...

Semanurcum merhaba :) Yoğunsun bu sıralar geliyorum sitene bakıyorum, oradan anlıyorum arkadaşım...Ama güzellikler üretmeye devam ediyorsun bunca yoğunluğun arasında, hele geçen gün yayınladığın salata enfes gorunuyor, suslemesi çok guzel olmus ellerine saglik, şahsen ben bozmaya kıyamazdım :)

Ben de lider olunmaz doğulur diyenlerdenim ama lider doğsan bile bunu eğitimle geliştirmenin önemine inanırım... Şu söz de ayrıca çok hoşuma gitti: "Ateşlenmiş bir insan ruhundan daha etkili bir bomba tanımıyorum." ...:) Sevgilerimi gönderiyorum :)

Admin dedi ki...

Semanur'cum merhaba,
sadece siteni ziyaret ettim canim, bu derin konu liderlik hakkinda yorum yazamayacagim bu seferlik, baska zaman insallah, sevgilerimle iyi gunler dilerim canim...

one ben bir sey dedi ki...

SEVGİLİ SEMANUR,
MERHABALAR,
BENCEDE LİDER OLUNMAZ LİDER DOĞULUR AMA ASIL ÖNEMLİSİ İNSANIN KENDİSİNİ YETİŞTİRMESİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM,
ÇOCUKLARIN DA YARIŞ ATI GİBİ BU SINAV STRESİNE SOKULMALARINI HALA ANLAMIŞ KAVRAMIŞ DEĞİLİM
SEVGİLERİMLE