12 Nisan, 2007

Misafir Sofralardan Matlube, Sobenin Cevabı ve Etkileyici Liderlik Seminerinden Notlar


Son zamanlarda yoğunluktan blogumu güncelleyemeyince, sizlerle paylaşmak istediğim bir yığın dosya ve konu birikmiş oldu. Dün bu sezonun son eğitimine başladık, 'Etkiliyeci Liderlik'. Birazdan ikinci kısmına katılacağım ve yarında devam edecek. Öğlen arasını da bloguma ayırdım.

Öncelikle matlubeden bahsedeyim dilerseniz. Öğrencilik yıllarımızın baş yemeği. Son yıllarda pek yapmadığım, Bolu'da misafir olunan bir sofradan alınmış bir görüntü. Salata bizim küçükhanıma ait. Kendileri son günlerde OKS stresi ile bunalımları oynuyor, salata rahat günlerinden. Bu arada çocukların bu yaşta böylesi bir yarışa ve de strese tabii tutulmaları çok acı. Sistem değişikliği gelecek nesli kurtarabilir inşallah. Aile olarak rahatlatmaya çalışsanız da, okul, arkadaş ve dershane çevresi yeterli oluyor.

Vakit doldu arkadaşlar, seminer başladı. Sadece şunu belirterek geçeyim, 'Liderlik doğuştan mı dır, yoksa eğitimle sonradan kazanılabilir mi' hususunu işledik dün. Bu konuda davranış bilimciler de ikiye ayrılmakta olduğu belirtildi. Liderlik, plan, prosedür ve organizasyonların olamayacağı kriz durumlarında, klasik ilkelerden ziyade, çalışanlarınızın ya da etrafınızda bulunanların, sizi doğru anlamaları, sizin gösterdiğiniz hedefleri gerçekleştirmeleri, sizin için fedakarlık yapabilmeleridir.

Liderlik bu gibi durumlarda, insanları bir arada tutma, bir amaç uğruna harekete geçirme ve çabalarını etkiliyebilme işidir.

Liderlik, kendisini günlük rutin işlerin içinde değil, engellerin, krizlerin, sorunların aşılması esnasında gösterir.

Çünkü insanlar; felaketler ve engellerle karşılaştıklarında kendilerini kurtaracağına inandıkları kişilerin kendilerini yönlendirmelerine izin verirler.

Şimdilik bu kadar bahsedip, soruyorum: Sizce liderlik doğuştan mı, yani lider mi doğulur, yoksa sonradan kazanılabilen bir özellik midir?

Sobe ve devamı, arzu eden olursa matlubenin tarifi bir sonraki posta kalsın.Ben geç kalıyorum görüşmek üzere...


6 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Semanur,
Evdeki tadilatı yeni bitirdik,nihayet seni ziyaret edebildim.Bu arada askerliğimizin bitmesine 33 gün kaldı:))

Ben liderliğin sonradan kazanılabileceğine çok inanmıyorum,doğuştan geldiği muhakkak.Ailemizin en küçüğüyüm ama kriz zamanlarının aranan elemanıyım.Ablalarım benim olayları çözme konusunda iyi olduğumu söylerler.Annem babam da öyle.Ben doğuştan gelen bir özellik olduğuna inanıyorum.Bakalım diğer arkadaşlar neler düşünüyorlar bu konuda.
sevgilerimle...

Beyhan

Adsız dedi ki...

Bu arada salatalar muhteşem görünüyor.Ellerinize sağlık.
Beyhan

Admin dedi ki...

Merhaba Semanur'cum, benim bu gunku yorumum sevgili kizin icin, salata enfes gorunuyor, suslemeside pek guzel olmus kendisinin ellerine saglik, kucukhanimin sinav stresi cekmesine aslinda hic gerek yok,sadece sansa ihtiyaci var, cunki butun cocuklar zeki ve basarilidir, businavlar onlarin zeka ve basarilarini asla ve kesinlikle belirleyemezler, onlar bizim canimizin ici, kendisine sadece sinavda kolay gelsin ve bol sans diyebilecegim, sevgilerimle...

Serra dedi ki...

Matlube harika gorunuyor. Bence liderlik dogustan olan bir ozellik; sonradan ogrenilen insanlari kisa sureli manipule edebilme yetenegidir ki bu lider goruntusundeki kisinin lider olanlarin ozelliklerini bilincli olarak kopyalamasi olabilir.
Her an kriz olmadigindan biz peslerinde onlari lider sanar, fedakarlik yapariz, o ayri mesele. :)

Adsız dedi ki...

Salata harika görünüyor. Sana kolay gelsin diyor ve güzel bir haftasonu geçirmeni diliyorum.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Semanurcum,
Liderligin dogustan geldigine inananlardanim bende.
Bu arada salatalarda hem göze hem mideme hitap ediyor. Söyle uzanip ta biraz alabilsem...
Sevgilerimle Sonja...