13 Haziran, 2007

Gurbet Şiirleri,Ay Akşamdan Doğarken, Bekleyen Tariflerimiz

Şiir etkinlikleri düzenleyen bir site ile tanıştım. 12. Etkinlik Gurbet Şiirleri üzerine seçilmiş. Bir şiir sever olarak bu kadar geç haberdar olmam üzücü olsa da, geç te olsa tanımaktan mutluluk duydum. Katılım tarihini kaçırmış olsam da, üniversite yıllarından beri okumaktan, terennüm etmekten haz duyduğum bir şiiri sizlerle paylaşmak istiyorum. Bundan sonra ki katılımlar için bir de blogcuya üyelik veya vaktiyle olduğum üyelik bilgilerini hatırlamam icap ediyor. Etkinliğin ev sahibi www.ilknurmert76.blogcu.com

GURBET

Dağda dolaşırken yakma kandili,
Fersiz gözlerimi dağlama gurbet!
Ne söylemez, akan suların dili,
Sessizlik içinde çağlama gurbet!

Titrek parmağınla tutup tığını.
Alnıma işleme kırışığını
Duvarda, emerek mum ışığını,
Bir veremli rengi bağlama gurbet!

Gül büyütenlere mahsus hevesle,
Renk renk dertlerimi gözümde besle!
Yalnız, annem gibi, o ılık sesle,
İçimde dövünüp ağlama gurbet!...

Necip Fazıl KISAKÜREK

Sınav öncesi hafta, uzunca bir süredir görüşemediğim, üniversiteden arkadaşım Kevser' de idim. Kevser, evlenip,Istanbul'a yerleşince çok sevinmiştik, daha fazla görüşebileceğiz diye. Malesef, Istanbul'un iki yakası arasında yaşanan trafik, iş, çocuk derken, bir de baktık aynı şehirde olmakla, Balıkesir'de olması arasında fazla bir fark olmamış.

Ender buluşmalarımızın sevincini yaşadığımız cumartesi, yaz rüyası Kevser'in ikramları arasında idi. Ben bisküvili lezzetlerden pek hoşlanmama rağmen çok sevdim. Bunda eklenen kahvenin bisküvi tadını bastırması etkili sanırım.

"Öksüz buluşmaya çıkmış da ay akşamdan doğmuş" tabiri misali, bizim buluşmamızda da Oğluşum aniden rahatsızlandı ve soluğu hastane de aldık, daha önce de yazmıştım. Yaz rüyasını 'başkaban adayımız' iyileşip, ev de asayiş belkemal olunca denedim ve sizlerle de paylaşmak istedim.

Malzemelerimiz:
- 2 kutu sade krem şanti (4 paket)
- 2 tatlı kaşığı dilimizde ki meşhur tabiri ile nescafe
- 4 su bardağı süt
- 4 paket kakaolu piknik bisküvi ( ben 3 paket kullandım)
- 1 paket çlkolata sosu, hazırlamak için süt

Yapılışı

-Kremşantiyi üzeinde ki tarife göre hazırlayıp, 2 kaşık cafe ile bir süre daha çırpıyoruz.
- Bisküvileri irice kırıp, şanti ile karıştırıp, uygun bir cam tepsiye yerleştirip, üzerini düzelterek dolaba kaldırıyoruz.
- Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp, iyice ılıyınca üzerine döküp, soğuyuncaya kadar dolapta tutup, servis için dilimleyip tabaklara yerleştirerek soğuk ve leziz, çok da pratik bir tat elde ediyoruz. Yazın bu tarz ikramlar çok yapılıyor ama, bu benim çok daha hoşuma gitti, denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun.

Gelelim, tarifini yazamadığım ve yazın vazgeçilmezi zeytinyağlılardan, taze fasulyemizin tarifine.





Malzemelerimiz:

- 1 kg. taze fasulye
- 1 havuç
- 1/2 su bardağından biraz eksik sızma zeytinyağı
- 2 orta boy kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 limon suyu
- tuz

-Fasulyelerimizi yıkayıp, ayıklayıp doğruyoruz.
- Soğanları yarım ay, havucu jülyen doğrayıp hazırlıyoruz.
- Zeytinyağında soğanları biraz soteleyip, havucu ve diğer malzemeleri ekleyip, çok kısık ateşte pişirip, oda ısısında servis yapıyoruz.

Afiyet olsun efendim.

7 yorum:

Bocuruk dedi ki...

Bir parfe tarifim var sofra dergisinden yaptığım, ona benzettim. Bu tür tarifler yazın iyi oluyor. Fasulyeye havuç hiç koymadım ama deneyeceğim. Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...

akçahan dedi ki...

Çok güzel oluyor Elvan, tavsiye ederim. Uzak mesafelerden müşterileri gelen şirin bir restorant var çalıştığım bölge de. İlk orada tatmıştım havuçlusunu. Tavsiye ederim, sevgiyle.

Adsız dedi ki...

Bostancı'da Buhara restorant vardır belki biliyorsundur canım.)Oranın arka tarafında minik bir bahçesi vardır ve orada gazeteciler ve şairler bir arada olup hem yiyip içip şiirler söylerler.Şimdi o geldi birden aklıma canım şiirini görünce.))
Bisküvili tatlılar hafif ve lezzetli olurlar.Seninkide çok leziz gözüküyor yapanların ellerine sağlık.
Fasulyede havucu ben de ilk gördüm.Anneme hemen söylemeliyim canım..)))Tekrar ellerine sağlık..

Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

etkinliğe katıldığınızı belirseydiniz keşke sizlere teşekkür yazımı sunmuştum.
araştırırken blogunuza rastladım listeye isminizi ekliyorum
bundan sonra her salı bekleriz
bir sonraki ev sahibemiz www.kuzeydenizi.blogcu.com
konu özlem
katılımınız çok iyi olur seviniriz
görüşmek üzere

NuR dedi ki...

Sevgili Semanur,
Havuçlu fasulyeyi deneyeceğim. Oğluşuna geçmiş olsun, çocuklar nasıl da yüreğimizi ağzımıza getiriyorlar. Kızının mezuniyetini de kutlarım, sınav neticelerinin sizleri sevindirmesini vede çook büyük okullardan mezuniyetlerini görmeni dilerim.
Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Gurbet şiiri çok güzelmiş. Memleketimden uzaklaşıp gurbete gelen ve bir gurbetçi olarak, gurbet benden çok şeyler alıp götürdü. Gurbette olmak çok zor beni verem etti.
Yemeklerinde çok güzel laf olsun diye söylemiyorum. Zaman zaman yemek nasip olduğu için biliyorum. Ellerine sağlık benim hamarat kardeşim. Sevgilerimle......Ayfer

NAZLICA dedi ki...

Semanurcuğum; Benim de bisküvili pastalarla hiç aram yoktur. Yerken boğazıma dizilirler, yutmakta zorluk çekerim. Farklı gözüküyor bu. Taze fasulye vazgeçilmezimdir. Ellerine sağlık canım. Mutlu bir hafta olsun. Sevgiler