27 Mart, 2006

İÇLİ KÖFTENİN TEKNOLOJİ TURU

Pazar günü eşimin yeğeni ve ailesi misafirimizdi. Filiz' de gelince saat geç te olsa, üç elden yapabiliriz deyip, niyetlendik. Daha önce bloguma eklediğim için, bu sefer düşünmemiştim ama, gelin hanımdan inceliklerini öğrenince sizlerle paylaşmak istedim.
"Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu" sözü gibi mutfak cihazları da, hanımların zor yapabildiklerini kolaylaştırabiliyor. Bu daha önce de belirtmiştim, kıyma makinası. İçli köfte ve sucuk yapma aparatları da eklenmiş. Benim aldığım cihazdan başka, erişte kesebilme v.s. özelliği olanlarda vardı ama, bu benim için yeterli olduğu için, düşünmedim.
Daha önceki kullanımımda, elde yaptığım zamankine yakın eni-konu yoğurdum. Daha sonra içli köfte aparatını takarak, ruloları eşit ölçüde koparıp, altını-üstünü elde yaparken olduğu gibi kapattım. Bu kez;

Karışıma son anda, irmiği ilave edip, su ile yumuşatarak (katı olursa zorlanıyor) kıyma makinasından iki kez geçirdik. Ben bu kısmı hiç yapmadığım için daha fazla emek ve zaman harcamıştım. Hem de elde o kadar iyi yoğurmak zor.
İki kez makinadan geçirdiğimiz harcı, kıyma aparatlarını çıkarıp, içli köfte aparatlarını takarak, ruloları istediğiniz yerden elinizle keserek, avuç içine alıp, alt kısmını kapatıp, iç malzemesini koyarak, kapatıyoruz.
Yapılan köfteleri, limon suyu veya sumak-nar ekşisi eklenmiş suda haşlarsanız dağılmasını önlüyor. Benim bu sefer öğrendiklerim, harcı iki kez kıyma makinasından geçirmek ve tüm makina aşamalarında harcın katı olmamasına özen gösterilmesi gerektiği oldu. Böylelikle incecik ve muntazam köfteleriniz oluyor. Biz üzerine bir kaç kaşık haşlama suyu ilave edilmiş salçalı sos döküyoruz. K.Maraşlılar sade servis yapıyor. Daha önce tarifini verdiğim ve genelde herkes tarafından bilinen bir yemek olduğunu düşündüğüm için sadece makina kullanım aşamalarına yer verdim. Gerekirse yardımcı olabilirim. Bizim gibi bir orduya yetecek kadar haşladıysanız (misafirlerim olduğu için bol olsun istemiştim) kalanı dondurucuya alıp, buharda çözerek, aynı lezzeti daha sonra tatma imkanı bulabilirsiniz.

Bu hafta sonu Aliciğimi en mutlu eden, kuzeninin çocuklarının kendisine 'küçük amca' ya da sadece 'amca' diye hitap etmeleri oldu. Böylelikle, çok kıymetli(!) oyuncaklarıyla oynamalarına izin verdi. Bir ara, en gözde oyuncak kırılınca, amcalığı unutup haşlayacak oldu ama, amca olmanın vakarı ağır bastı. Kendisinden iki yaş küçük Ömer ve küçüğü Selimcan tarafından, vedalaşırken eli öpüldü. Hayatında henüz hiç kimsenin elini öpmemiş olan bizimkinin elini çok tabi olarak uzatmasına çok şaşırdık. Bu arada, ablamız halalığa terfi edemedi, O'na yine abla dendi ve el falan da isteyen olmadı. Var bu Ali Bey'in amcalığında bir hikmet!

20 yorum:

Adsız dedi ki...

Ali yine tebessüm ettirdi bana :)E el öptürüp amca olmak kolay değil tabi :))
Semanur, bu kıyma makinasının markası nedir ben de alacağım. Çok güzelmiş bu olay. Aslında asıl ilgimi çeken yanı dondurucuya koymak oldu :) Pratik şeyleri seven biri olarak bu tam bana göre bir olay :)
Sevgiler,

akçahan dedi ki...

Berrinciğim, arzumun yan ürünü olduğu belirtilmişti, arnika. Haşlamadan da dondurucuya konulabiliyor, normal yapılınca da, makinanın bir etkisi yok buna. Sevgilerimle.

NAZLICA dedi ki...

Samanurcuğum, teşekkürler paylaştığın için. Ne kadar ince olmuş köftelerin. Plastik bir aparat bu gördüğüm kadarıyla.Aslında derin dondurucuya koyduklarımı microdalgada ısıtıyorum, hiç dağılmadan yenebiliyor. Afiyet olsun canım.Ali'nin serüvenleri gelişerek sürecek, ne tatlı bir çocuk bu.Allah nazarlardan saklasın. Çok öpüyorum, sevgiler

Adsız dedi ki...

Semanur, teşekkür ederim. Marka için (bir de kilo vereceğim diye uğraşıyorum :) yanlız sonunda yazdığın makinanın etkisi yok demekle ne demek istedin anlayamadım :(

Adsız dedi ki...

Merhaba, Ben Dilek. Öncelikle bloğumu ziyaret ettiğiniz için teşekkürler. Ben İstanbul doğumluyum ama babam Romanya göçmeni. Belki de akraba çıkabiliriz :)

Safran dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
akçahan dedi ki...

Berrinciğim, elde de yapılsa, dondurucuda saklanabiliyor demek istemiştim. Eve yeni geldik, acilen mutfağa geçmem lazım, görüşmek üzere arkadaşlar.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

akçahan Hat gesagt…
Ben bir türlü, asmalı konak forumu göremiyorum. Hangi blogunuzdan giriş yapılabilir. Kusura bakmayın belki zihnim yoğun ama, göremiyorum asmalı konağı.:( Sevgiler.

Semanurcum Asmali konak forum icin: http://www.lckenbusch4.forumabi.com/
Ayrica Yaban Gülü blogumu ziyaret edersen orada da sayfanin sol üst kösesinde banner var www.wilderrose.blogspot.com
Sadece son iki gündür forumlarda sorun olmali giris problemi yasiyoruz.
Sevgiler Sonia...

nagice dedi ki...

ah ahhhhhhhhhhhhhh.....
ya ben diyet yapıyorum yapmayın........:(((

Hülya YILMAZ dedi ki...

yani derin dondurucuda bizim için de var!!!:))))

akçahan dedi ki...

Hepinize teşekkürler, evet Hülya dondurucuda sizler için var.

Adsız dedi ki...

ne kadar şanslısın eşimde çok seviyor isteyip duruyo yapcam ama oğlumla birlikte zor olcak uğraşması diye hiç yanaşmıyom bu aralar çoğu blogda içli köfte tarifi gördün ne iş yaa ben beceremiyorum diyemi ben hepsini dikkatle okuyom ama en kolyıda seninki valla makineyle iyiymişçellrine sağlık akçahan güzelde görünüyorlar canımı çektirdin.
sevgilerrr

Adsız dedi ki...

ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR, NE GÜZEL BEN BU İŞİ PEK BECEREMİYORUM,
BELKİ TEKNOLOJİ BU İŞİ KOLALAŞIRIR, MUTLU GÜNLER

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Semanurcum ASMALI KONAK FORUMUN linkini sormussun veriyorum:

www.lckenbusch4.forumabi.com/
Herkesi beklerim.Gelin bildiklerimizi paylasalim.
Sevgiler Sonia.

NuR dedi ki...

Ayyy ayyy ben gene geç kaldım, köfteleri kaçırdım. İçli köfteye hiç dayanamam... Bu aparat iyiymiş valla:))) Ben öylece donduruyorum, bir de kızartarak seviyorum.
Benim hiperime şekerime amcalık da, her bişeyde yakışır:)))
Sevgiyle kalın...

one ben bir sey dedi ki...

Hay allah nasıl kaçırmışım yaw Alişin amcalık günlerini:) Öhöm öhöm diye dolaştımı misafirler gittikten sonra:)
Sorma semanur benimde oyuncaklarım çok kıymetliydi:)
içli köfteyi artık soya kıymasıyla yapıyorum benimde bu buluşumdan sonra elim öpülür ya ya:)Sevgilerimle

Rengarenk dantel dedi ki...

bu harika bişey bende yeni öğrenenlerdenim. kayınvaldem sık sık yapar. epeyce emekli bir olay ama böyle bir makina süper olur. duymuştum ama görmemiştim. teşekkürler...

Adsız dedi ki...

ziyaretin için teşekkür ederim
tevafuk nasıl oldu onu merak
ettim bilgilendirin lütfen
güzel bir blog güzel yemekler var
arada tarif almaya uğrarırım
allaha emanet olun

Adsız dedi ki...

Best regards from NY! acura legend 91 photo download Adp 401k login Michael parkinson tv host list of guests Cpu specification Moving services and rentals Editorial archives of santa clarita ca newspaper Lcd monitor headache candida+and+rosacea botox ireland Long term side effects of cialis B effexor b b online b scrabble balst

Adsız dedi ki...

merhaba,

sitenizi icli köfte tarifi ararken kesfettim,icli köfteler cok lezzetli görünüyor,ellerinize saglik.Bu icli köfte makinasini istanbulda nerden satin alabilirim? Sevgiler