09 Mart, 2006

KURŞUN AŞI


Kurşun aşını Filiz, geçen haftaki arkadaş grubumuza yapmıştı. Misafirler varken, hazırlanan masayı görüntülemek olmadı. Kurşun aşı lezzetli ve değişik sayılabilecek bir çorba olduğu için, sizlerle paylaşmak istedim ve misafir sonrası gelen aile fertlerinin birinin tabağını görüntüledim.

Malzemeler: ( az sayıda kişiye ikram edilecekse, yarıya indirilebilir)

500 gr. haşlanmış nohut
500 gr. kuzu kuşbaşı
250 gr.yağsız kıyma
1.5 su bardağı ince bulgur
kırmızı biber,k.biber,kimyon
nar ekşisi, nane
1/2 domates, 1/2 biber salçası
1 silme kaşık tereyağ

Yapılışı:

Çok az yağda çevrilen, minik minik doğranmış etler, üzerine 4 bardak sıcak su ilave edilerek haşlanır. Nohutlar ilave edilir, gerekirse, sıcak su ilavesi yapılarak, her ikiside yumuşacık olana kadar haşlanır.

Kıymaya, bulgur, nane hariç baharatlar eklenerek yoğrulur. Bir kaşık un ve dağılacağından korkuluyorsa yumurta ilavesi ile el suya batırılarak, misket köfteler hazırlanır. Kaynamakta olan nohutlu ete ilave edilir. Köfteler bir taraftan pişerken, diğer yanda yağda salçalar, kırmızı biber ve en son nar ekşisi ve nane eklenerek, aşımızın üzerine eklenir. Afiyet olsun.

19 yorum:

NuR dedi ki...

Sevgili Semanur,
Yöre yemekleri ilgimi çeker ve yaparım. Bu da bizim evin sevilenlerinden.
Afiyet olmuş:)))

Serra dedi ki...

Bak simdi bizim kiz-oglan corbasi geldi aklima syende iyi mi, kim yapacak simdi Semanur? Istah acici gornuyor, afiyet olsun >Yapanlarin ellerine saglik.

Pinar dedi ki...

Nohuta ve nohutlu olan herseye bayilirim. Ellerinize saglik.

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik.Annem de bunun icine pazinin saplarinada koyardi.Bizde Borani derler.Insanin acayip cani istiyor resme bakinca..

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Semanur; Ne kadar lezzetli olduğunu tahmin edebiliyorum. Biz bunu sadece küçük köfte ve nohutla yapıyoruz (Topalak deniliyor) harika oluyor, ayrıca yoğurtla ve salçasız yapılınca da çok farklı oluyor. Hayal gücüne kalmış artık. Ellerinize sağlık güzel arkadaşım.

Adsız dedi ki...

Çok nefis gözüküyor. Ben bu yemeğin hem salçalısının hem yoğutlusunun tadını bilyorum ve herkeslere tavsiye ediyorum. Mutlaka deneyin :)
Sevgiler,

zeyno dedi ki...

Hem köfte hem et olan bir yemek hiç düşünmemiştim,enteresan bir tarif deneyebilirim.

akçahan dedi ki...

Banucum, Sivas yöresinin ki daha farklı. Kıymalı köfte yapıldıysa, salçalı,naneli, baharatlı bir şekilde, kıymasız köfteleri ise haşladıktan sonra, ya sarımsaklı yoğurt, üzerine kızdırılmış tereyağ ile ya da, yağda biber salçasını birazcık çevirip, haşalnmış, süzülmüş köfteler sote ediliyor. Ardından ayranla servis yapılıyor. Malatya'da da böyle yapıyorlardı. Kurşun aşı güneydoğu, antep mutfağından olarak biliyoruz biz, ama civar yörelerde de olabilir.Serra kız-oğlan çorbasını, Rahime sizin de boraniyi merak ettim. Sevgili Şennur gibi ben de yöresel yemeklere meraklıyım. Nazlıcımın gönderdiği sarımsaklı köfteyide yapacağım en yakın zamanda inşallah. Zeynep, çok lezzetli, öneririm.Berrin ve Pınar ben de nohutu da, bu tarz köfteyi de severim. Hoşçakalın.

Hülya YILMAZ dedi ki...

ben de bu tür yemekleri çok severim ama hiç yapmadım. bugünlerde denemeyi düşünüyordum ki sen yapmışsın...
afiyet olsun.

Serra dedi ki...

Haslanmis nohut, kisirlik bulgur, un, tuz ve su ile yapilmis hamurdan nohut kadar kofteler ve kusbasi et ile pisirilen bir yemek Semanur. Salcali olur, evdeki cemenden de bir kasik icine karistirilip yenir, insanin ici disi isinir yerken. Insallah annem yapinca fotograflarim. En muhim kismi icine karistirilan cemen oluyor, yerken katiyorsun.

NuR dedi ki...

Kızlar değişik çorba muhabbetini duyar duymaz geldim. Serra'nın kız-oğlan çorbasını yeni duydum:(((
Nazlıcım mutlaka bilir, analı-kızlı
çok güzel bir çorbadır. Sıkça yaparım, yanına da başka yemek istemez... Nohut kadar boş köfteler ve içi kıymalı haröla doldurulan, biraz büyük köfteler, nohut...çok lezzetli çookk

NuR dedi ki...

"Kıymalı harçla doldurulan" olacaktı.

akçahan dedi ki...

Onu biliyorum Şennurcum, bir kısmı içli, bir kısmı boş köfteler. Küçükken kızlar köftesini daha az lezzetli yapıyorlar diye, içten içe kendime bir küs payı bile çıkarırdım. Bugün arkadaşlarım gelecek, bir kısım ikramlar yapıldı ama, bir kısmını hala düşünüyorum. Sevgiler, hoşçakalın.

Adsız dedi ki...

Sevgili Semanur görüntüsü leziz bir yemek oldugunu gösteriyor...yiyenlere afiyet olsun elınıze saglık sevgıler.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Tadı çok nefis galiba görüntüsü güzel olduguna gore:))) iyi günler

Adsız dedi ki...

Semanur ben ilk kez gördüm böyle bir yemeği,ama çok nefis görünüyor valla ,ellerinize sağlık!

Adsız dedi ki...

Bende yöre yemeklerine bayılırım :) Semanur bu arada soya kıyması kullanarak etli yemekleri yapabiliyorum nasıl güzel haber değilmi?iyi bir hafta diliyorum :)))) Sevgilerimle:)))

NAZLICA dedi ki...

Semanur; günaydın ve iyi haftalar demeye geldim. Sevgiler arkadaşım

Adsız dedi ki...

Cool blog, interesting information... Keep it UP Internet based fax service Choose a vibrator 2003 f250 ford dual battery provigil fibromyalgia Saint petersburg dental plans Vintage clocks and watches london Northwest falcon computers perfume aftershaves paul smith Navy fitness report