13 Mart, 2006

NEVZİNE, KATMER, TEPSİ KUMPİR

Nevzine'yi ilk kez yıllar önce, yan komşumuzda tatmıştım. Kayseri'ye özgü bir lezzet. Hafta sonu farklı tatlar ararken, 8 yıl kadar önce, bir dergiden fotokopi çekip, saklamış olduğum nevzine tarifine rastladım. Derginin ismini bilmiyorum. İşyerinden bir arkadaşa ait olduğunu ve ilgimi çeken nevzine ve birkaç tarifi aldığımı hatırlıyorum.

Nevzine: 250 gr. tereyağı veya margarin

3 kaşık tahin

1 kaşık su

2 kaşık yoğurt

1.5 su bardağı ince dövülmüş ceviz

1 paket kabartma tozu

Şerbeti için: 3 su bardağı su

2 su bardağı şeker

Ben, az gelir endişesi ile, 4'e 3 kullandım.

Yağı eritip, tahin, yoğurt, un, kabartma tozu ve cevizi ilave edip, sert ve kıvamlı bir hamur oluşturmak için yoğuruyoruz. Hamur yumuşak olmayacak. Yağlanmış tepsiye yerleştirip, baklava gibi kesiyoruz. Ben üzerine yumurta sarısı sürdüm, tarifin aslında yok. Fırından çıkarılınca, önceden soğutulmuş şerbet dökülerek, çekmesini bekledikten sonra servise hazır oluyor. Ceviz ve tahin bir arada, hoş bir lezzet olduğu belirtildi.

Sivas katmeri. Tarifini veremiyorum. Sivas'ta pide fırınlarında, fırıncılar tarafından katmer ve çörek yapılıp, sabah erkenden sıcak sıcak satışa sunulur. Yanında tulum peyniri ve çayla, daha ziyade kahvaltıda ve aniden gelen misafirlere ikram eder hanımlar. Pide fırınları çok güzel, etli ekmek (kıymalı pide), peynirli, patatesli, kuşbaşılı ve sucuklu pideler yapar. Hemen her sokakta bulunur. Talep edildiğinde, ince lavaş tarzı ekmekler de yaparlar. Annem, bayram dönüşü bizim için yaptırmıştı. Buzluktan çıkarıp, ısıtınca tazesini çok da aratmıyor. Sivas'a yolunuz düşerse, katmer, çörek ve etli ekmek yemeden gelmeyin arkadaşlar.
Tepsi de Kumpir tarifini, portakalağacı okurlarından Yeliz, vermişti. Hafta sonu için arkadaşlarıma, birkaç ta değişik tat yapma niyetinde iken, gördüm ve yapmaya karar verdim. Hem pratik, hem de herkes tarafından beğenilen bir tarif oldu, Yeliz'e teşekkürler.

Yapılışı: Haşlanarak, püre haine getirilmiş 1 kg. patatese, 1 paket krem peynir ve 100 gr. kadar tereyağı karıştırılıyor. Ben daha az yağ kullandım. Hafifçe yağlanmış tepsiye yerleştiriliyor. Kırmızı ve yeşil biber, sucuklar üzerine eklenip, fırına sürülür. (sucukların iyi pişmesini istediğim için bu şekilde yaptım) en son bolca kaşar serpilip, üzeri hafif kızarınca, fırından aldım. Ketçap ve mayonez ve turşu ile servis yapılır. Biz de sadece turşu tercih edildi. Arkadaşlarım biftek gibi et yemeklerinin yanında da, sucuksuz yapılarak, güzel bir alternatif olabileceğini belirttiler. Okuldan gelen çocuklar için de kolay ve sevilen bir tat olabiliyor. Herkese güzel bir gün dilerken, gülirana da bugün, uygun şartlarda kahvaltı yapılabilecek, milli saraylara bağlı kasırlar ve kadınların giremediği, ayak basan dişi hayvanların katledildiği, Aynaros Adası'nı okuyabilirsiniz. Hoşçakalın.

19 yorum:

Adsız dedi ki...

Semanur, gene neler yapmışsın. Ellerin dert görmesin. Bunları görünce tok olan karnım acıktı sanki :) Anlaşılan o ki, ben böyle parmak yedirten lezzetler gördükçe biraz zor kilo vereceğim :)) Helede kumpir... hiç dayanamam.
Sevgiler,

Hülya YILMAZ dedi ki...

benim bir arkadaşım bunu (kumpiri)çocuklara sık sık yapar. Oya'da dün "anne sen de yapsan" demişti. Ben de bugün yapayım Oya'ya sürpriz olsun.

NAZLICA dedi ki...

Semanur Nevzine harika, tahinli herşeyi çok severim. Arşive aldım birgün mutlaka denerim,tatlı ile aram iyi ama kilolarla değil:))Katmerin evde yapılışını çok merak ediyorum. Mevcutta varsa bana yollayabilirmisin, hep duydum ama hiç yemedim desem:( Kumpir de harika, pizza gibi gözüküyor. Ellerine sağlık süpersin Semanur. Afiyet olsun canım (bitmiştir heralde ama yine de yarasın diyorum)

Serra dedi ki...

Ben nevzineyi hic duymadim, goya kayseriliyiz. Sorayim evdekilere. Eline saglik, ne guzel yemis icmis, sohbet etmissinizdir.

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor tahinlisini ilk defa duydum ellrinize sağlık valla.

akçahan dedi ki...

Nazlıcım biz bu fırın katmerini evde hiç yapmayız ama, anneme sorar yazarım. Ya da erkek kardeşlerime çünkü fırında yapım aşamalarını onlar izliyor. Serracım sen Kayserilimisin? Çok şaşırdım, benim aynı kurumda çalıştığım ve 13 yıldır çok sevdiğim arkadaşım da Kayserili.Hülya, Cennet ve Berrinciğim beğenmenize sevindim. Biraz sondan başa karışık yazdım ama.

Hülya YILMAZ dedi ki...

semanur'cum,
kumpiri yaptım ama biraz daha değişik. Yuvarlak borcam tepsiye yaptım bitti bile. Çocuklar çok sevdi.
Patatesleri benim sayfamdaki "patates nasıl soyulur" usulü haşlayıp püre yaptım. İçine tereyağı, tuz ve yarım paket pınar beyaz koyup iyice karıştırdım. Sosisleri minik doğradım, doğranmış zeytin ve mısır ekleyip fırına verdim. 20 dakika kadar sonra kaşar peyniri rendesi ekleyip kaşarlar eriyinceye kadar fırında tuttum.

akçahan dedi ki...

Hülyacım afiyet olsun. Tarifte zeytin vardı ama ben eklememiştim, unuttum aceleden belki. Sosisli de güzel olmuştur. Biz ailece salam-sosis sevmiyoruz nedense. Deneyip, yazdığın için ayrıca teşekkürler.

akçahan dedi ki...

Tamam Rumeysa. Kızım şimdi matematik çalışıyor. Yarın sınavı var. Bilgisayarda olduğu zaman, iletirim yorum yazar. Daha önce blogunu ziyaret etmişti. Sevgiler canım.

Adsız dedi ki...

Sevgili Semanur üçü de harika görünüyor.Katmere ve tahinle yapılan şeylere bayılıyorum,ellerinize sağlık.Sizi linklerime ekledim,sevgiler...

Safran dedi ki...

Akçahan, az önce girip kumpirin tarifini iyice yazdım, kahvaltı için yapıcam çocuklara haftasonunda ellerine sağlık canım :) Sevgiler

NuR dedi ki...

Sevgili Semanur,
Kumpiri ben de yapıyorum, Nevzineyi en kısa zamanda yapacağım, eşim tahin hastasıdır da:))
Ellerine sağlık, afiyet, şeker olsun. Öptüm sevgiyle kal.

Pinar dedi ki...

Ozellikle nevzineye bayildim, umarim bir ara deneyebilirim. Tahinli tatlilari cok seviyorum cunku. Ellerinize saglik.

Adsız dedi ki...

Semanur harika bir tada benziyor.Bende tahine bayılıyorum.Tahinli ıspanak böreği ,tahin pekmez ,tahinli çörek etc etc .Tabi şimdi bu da katılacak.Ellerinize sağlık:)))Katmeri burada bir kayserili komşumuz yapmıştı tadına doyamamıştık :)))Sevgilerimle.)))
P.S :Kumpirde severim ama buralarda pek yapılmıyor nadir:)

akçahan dedi ki...

Sevgili Beyhan teşekkür ederim, ben de linklerime ekleyeceğim. Sevgili Arkadaşlarımız, Safran, Şennur, Banu, Pınar, Kader ve Candan güzel sözleriniz için teşekkürler. Candan'cığım çok katmer çeşiti var. Saç katmeri evde yapılır, fırın katmeri fırınlarda yapılıyor. Tarifi alınca yazacağım. Sevgilerle, hoşçakalın.

ruchan dedi ki...

Hepside harika görünüyor.Ellerinize sağlık. Kayseriliyim ama nevzineyi hiç duymamıştım. Sayenizde öğrenmiş oldum.
Sevgilerimle:)

Adsız dedi ki...

Ahh Semanur ahh bu güzellikler hic eklenırmı.hemde ben dıyetteyken neyapıyım sımdı yapsammı yapmasammı.eline saglık.size afiyet olsun.yok ben yapmayımda su kıloları verıyım..ama yınede tarıfını alıyım.sevgıler

nagice dedi ki...

kız ben diyetteyim .yapmayın bunu bana...:((

akçahan dedi ki...

Münevver Abla ve Nagehan tamam kızmayın, bugün dantel ekleyeceğim bloğuma, kimseye zararı olmasın.:))