29 Aralık, 2006

KUTLAMA VE SİİRT SOKAĞINDAN İZLENİMLER

Öncelikle herkesin bayram gibi bir bayram yaşamasını, 2007 yılının huzurun hakim olduğu bir yıl olmasını temenni ederek başlamak istiyorum. Haberlerde iç karartan hadiselerin daha az duyulduğu, demokrasi getirmek adına bir ülkenin insanlarının hunharca katledildiği bir yıl olmamasını, her bir canı, her bir zerreyi Yaratan'dan diliyorum.

Yarın sabaha doğru yola çıkacağız kısmetse. Yaklaşık bir aydır hastanede olan Anneciğimi görebileceğim inşallah. Tüm hastalara acil şifalar dilerken, trafik kazalarının bir savaş kadar zayiat verdiği bir bayram ve yıl olmamasını diliyorum.

Şam Sokağından sonra bir Siirt Sokağı yazısı kaleme alacağımı düşünemezdim. Hayatımızda planlayamadığımız nice olay yaşanıyor, herkese tahminlerinin ötesinde güzellikler dileyerek başlayayım isterseniz.

Dün, işle ilgili bir husustan dolayı Fatih civarındaydım. Benim görüşmelerim erken bitip de, aynı araçla gittiğimiz arkadaşların ki devam edince, o süre de eşimle buluşmaya karar verdim. Vakit öğlen olunca, nereye gidebiliriz muhabbeti başladı.

Bir kaç yıl önce görmüştüm ilk kez. Aranızda bilenler vardır elbet ama, ben bu sefer de kendimi çok uzaklara gitmişcesine, çok kısa bir sürede sanki farklı bir ilde hissetmenin şaşkınlığını yaşadım yeniden. Otlu peynirler, keşler, tereyağları bir tarafta arzı endam ederken, diğer yanda yeni mahsul karpuz çekirdeği bulunur yazıları gözünüze ilişiyor. Kahvesi yapılan Menengüç bir yanda süzülürken, yanında ki ufak çekirdeklerin "summak" olduğunu öğreniyorsunuz. Zaten yaprak ve sıvı halde olanı tanıyalı çok fazla olmamışken. Çok farklı, tanımadığınız kırmızı mercimeğin siyahı gibi ve daha birçok şeyler görüyor ama hepsini de sormaya çekinip devam ediyorsunuz. Siirt cevizi ile ilk kez tanışıp, fanuslara tepeleme konmuş, açık tütünlerin önünden geçerken, kasaplarda kesilip, askılarla sıralanmış onlarca küçükbaş hayvanın yanısıra, beride ütülmüş koyun kelleleri sırıtarak bakıyor size. Mumbar ve şirden bulunur yazılarını okuduktan sonra, lokantalarda kızarmış büryanların da yine askıda ve vitrinde olduğunu görüyorsunuz. Perde pilavı ve büryan tüm lokantaların ana yemeği. Daha iyi fiziki şartları olan bir restorant bulmak için neredeyse hepsini dolaştıktan sonra, önceki gittiğimiz Büryancı Osman'a uğradık. Mekan çok dumanlı biraz sonra gelelim deyince, 'başım-gözüm üstüne bekleriz ağam' cevabını aldık pekiştiren ve içten bir uslupla.

Epey bir dolaşmış olarak ve de sigara dumanlarının tahliyesini de bekleyerek kürkçü dükkanına geldik. Perde pilav tek porsiyonluk hazrlanmış ama, bizim aldığımız bir porsiyon bile dört kişiye rahat yeter bana göre. Büryanı içerde kuyularda pişiriyorlarmış, ben sadece resmini gördüm kuyunun. Yanında şalgam suyu ve ayran alabiliyorsunuz. Servisi beklerken dükkanın önündeki çiğköftecinin hızlı ve becerikli hareketlerle sunuma hazırlayışını izledim. Seylan çayını pek sevmem ama, onların ki güzeldi. Ne alırsınız sorusu sadece eşime sorulmasına rağmen bu farklı mekandaki samimi ve saygılı insanları sevdim ben. Ayrıca başta da ifade ettiğim gibi kendimi bir saat içinde Siirte gitmiş gibi hissettim.

Hepinize tekrar iyi bayramlar, sağ-salim dönebilirsek görüşmek üzere. Hoşçakalın.

Not: Yemeklerin tarifini yazamadım, bayram sonrasına inşallah.

26 yorum:

Adsız dedi ki...

Bayramlar berekettir,umuttur,özlemdir.Yarınlar niyettir ve duaların kabül olsun , sevdiklerin hep seninle olsun Bayramın ve yeni yılınKutlu Olsun..

munevver dedi ki...

Sevgili Semanur,senin ve ailenin bayramını kutluyor,mutlu yıllar diliyorum.
Nanelimon.

NAZLICA dedi ki...

Hayırlı yolculuklar canım. Dilerim iyi haberlerle dönersiniz. Çok mutlu bir bayram ve sağlıklı,başarılı yeni bir yıl olsun.Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

semanur,
bayramınızı ve yeni yılınızı kutlrım en içten sevgilerimle

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Semanurcum,
Yeni yilinizi ve Bayraminizi kutlar, tüm dileklerinizin gerceklesmesini dilerim. Sevgiler Sonia...

MELEĞİN DÜNYASI dedi ki...

Merhabalar uzun zamandır uğrayamadım.Bayram ziyaretinize geldim.Yeni yılınızda kutlu olsun.Sevgiler

Sanem dedi ki...

Annenize acil sifalar dilerim. Iyi bayramlar.

Serpilce dedi ki...

Sevgili Semanur
Her Yeni Yıl, yeni tazelenen umutların, çoğalan sevgilerin habercisidir.
2007 yılı da böyle olsun ama hep güzel olsun..
Nice Yıllara..
Mutlu bayramlar,

Unknown dedi ki...

Sevgili Akcahan,
Iyi bayramlar dilerim,,,
Gulenay

zeyno dedi ki...

Ailen ve tüm sevdiklerinle birlikte mutlu bayramlar, mutlu yıllar diliyorum akcahan.....

Unknown dedi ki...

Hayırlı yolculuklar olsun inşallah
Bayramınız müübarek olsun.
Sevdikleriniz hep yanınızda olsun.
Mutlu yıllar.

NuR dedi ki...

Sevgili Semanur,
Sana ve ailene, sağlık huzur, mutluluk dolu bayramlar, ve çooook güzel bir yıl diliyorum
Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Güzel bir bayram ve çok güzel bir yıl hepimizin olsun.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Bir avuç dua, bir kucak sevgi, sıcak bir mesaj, kapatır mesafeleri birleştirir gönülleri kalbiniz nur, haneniz huzur dolsun,vücudunuz sıhhat ve afiyet bulsun Kurban Bayramınız mübarek Yeni yılınız kutlu olsun. Sevgiler selamlar

Unknown dedi ki...

Hayirli yolculuklar dilerim Akcahan, Umarim iyi haberlerle donersin. Tekrar bayramini ve yeni yilini kutlarim.

Adsız dedi ki...

Yeni yıl size huzur mutluluk en önemlisi sağlık getirsin anneciğine acil şifalar diliyorum hayatımızda en önemli şey sağlık Bayramın ve yeni yılın kutlu olsun
http://kirazdali.blogspot.com/

ev perisi;) dedi ki...

Yemek tariflerini bekliyoruz sevgili Semanur...
Bu arada summak nedir onuda öğrenmiş olduk teşekkürler...

Beyhan dedi ki...

Semanur'cuğum gecikmeli olarak bayramını ve yeni yılını kutlarım arkadaşım.Çocuklarınla ve eşinle harika bir yıl geçirmeni dilerim.

Serra dedi ki...

Gecmis bayramin ve yeni yilin kutlu olsun. Bu gittiginiz yerlerin tam adresini de alabilir miyiz? Tatil planlarina simdiden baslayayaim ben yoksa bu guzellikleri hep kaciriyorum. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Anneciğine geçmiş olsun ,ve acil şifalar diliyorum canım....

Siirt sokağı başlığını görünce merakla okudum.Meğerse sıksık ziyaret ettiğimiz ''kadınlar pazarı'' imiş bahsettiğin mekan.O mekanın adı ''kadınlar Pazarı'' diye bilinir ve İstanbul'da yaşayan Siirtliler,Bitlis,Muş,Van civarından olanlar çok iyi bilir ve her tür malzemeyi oradan alırlar.Ben nereden mi biliyorum bunu? Eşim Siirtli mecburen öğrendik :)
Oraya kadar gitmişken otlu peynir alsaydın diyorum.İstanbul'da buradan dahja güzel lezzette otlu peynir(Van peyniri) satan bir yer daha bulmamazsın sanıyorum.Kalıp halinde olana Van peyniri,ince ve çok otlu olanına Sirike denir.Ben de sonradan alıştım ve şimdi çok da seviyorum tadını.Küçükken siirtli bir komşumuz varsı çocukları arkadaşımızdı,elelrinde otlu peynir ekmek görünce ''ıyy bu ne'' derdik :) kokusu tuhaf gelirdi.Gel gör ki kısmet böyleymiş :) bir gün o kokan peyniri çokk sevecekmişim :)
Ayrıca içli köfte bulguru ve diğer bakliyatlar da çok taze oluyor.


Selam ve sevgiler :)

ev perisi;) dedi ki...

Selam!

NAZLICA dedi ki...

Semanurcuğum, henüz dönmedinmi? Annenden iyi haberler almak istiyorum,çok merak ettim. Sağlıklı günler diliyorum.Sevgiler.

Nalan Kaplan dedi ki...

Semanur nerelerdesin ,merakta kaldık ?

Bocuruk dedi ki...

Semanur'cuğum,
Canım öncelikle sayfama bıraktığın içten yorum için çok teşekkür ederim. Ben de anneciğini çok merak ettim doğrusu. Çok çok geçmiş olsun, Allah acil ve hayırlı şifasını versin inşaallah. Umarım şimdi daha iyidir. İyi haberlerini almayı umuyorum canım.

NuR dedi ki...

Sevgili Semanur,
Hoş geldin canım, umarım anneciğin iyidir, Allah herkese sağlık ve huzur versin.
Sevgiyle kal

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Semanur'cuğum,
Canım anneciğine çookk geçmişler olsun..İnşallah hayır haberlerle dönmüşündür,allahtan acil şifalar diliyorum anneciğine ve tüm hastalara..Allah kimseyi korkutmasın canım benim..
Sana ve güzel ailene çok güzel bir yeni yıl diliyorum.Umarım herşeyler gönlünüzce olur.Çok öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum..Gül