13 Temmuz, 2006

ŞEFTALİ ŞERBETİ

Öncelikle www.gulirana.blogspot.com da paylaştığım Kütahya-Emet notları nihayet bitti. Kütahya dönüşü, Osmancık taraflarında eşim meyve almak için indiğinde şeftaliyi bir kasa aldığını öğrendiğimde, kendisi bol bol yesin çocuklar temennisine bulunmuştu ama; ben anneleri olarak bol bol yemeyeceklerinden ve bozulacağından emin olduğum için, tarifler düşünmeye başladım ve eve sağ-salim gelirsek netten arkadaşlara da bakayım dedim kendi kendime.

İlk olarak şeftalili keki denedim. Güzel bir kek oldu (daha sonra paylaşırım inşallah) ama, topu topu üç orta boy şeftali kullanıldığı için stoğa ciddi bir etkisi olmadı pek tabii olarak.

Portakalağacından araştırayım dedim ve Sevgili Hatice'nin 3 kg. şeftaliden yapılan şeftali şerbetini görünce, işte bu harika dedim. Hem sıcaklarda doğal bir meyve suyu, hem de şeftaliler heba olmayacak. Yaptıktan sonra ikram ettiğim insanlardan aynı tepkiyi almak ta beni mutlu etti, teşekkürler Hatice'ye.

Yapılışına gelince;

3 kg. şeftali
1 litre su
3 bardak şeker
3 adet limon.

Şeftaliler soyulup, çekirdekleri ayıklanıp doğranıyor. Üzerine bir bardak şeker ve iki limon suyu eklenip, serin bir yerde, bir gece ağzı kapalı bekletiliyor.

Ertesi gün, bir litre su, 2 bardak şeker ve bir limonla kaynatılıp soğumaya bırakılıyor.
Şeftaliler suyunu salmış oluyor. Kalanını da eziyoruz. Soğuyan şekerli, limonlu suya ekleyip, süzgeçten geçiriyoruz. Hatice'nin tarifi aldığı kitapta o günün şartlarına göre olsa gerek, şişelere konup, ağzı mumlanır denilmekteymiş. Kendisi kelepçeli kavanozları tercih ettiğini yazmıştı. Bardağa yarısına kadar koyup üzerine biraz soğuk su ekleyerek tüketiliyor. Bizim evde çok fazla içileceğini düşünerek ben, ağzı kapalı sürahilere koyarak dolapta sakladım ve sıcaklarda serin ve doğal bir içecek olarakev halkından ve misafirlerden beğeni topladı ve çabucak bitti. Tavsiye ederim, hoşçakalın efendim.
Posted by Picasa

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Eline sağlık ve afiyet olsun Semanur. Çok iyi düşünmüşsün. Ben de az önce Zeynep e vişne suyu yaptım. Ama bizimki ballıydı :)
Sevgiler,

Serra dedi ki...

Keske dugunden bir kac kare cekebilseydin. Tabi istememis olabilirler dugu nsahipleri. Artik anlattiklarindan gozumde canladigi kadar diyelim.
Seftali suyu guzel fikir. Haticeye de sana da tesekkurler. Ben nerden bulucam bir kads seftali de serbetini yapicam, heeey koca Turkiyem.

nisan dedi ki...

Afiyet olsun, gerçekten lezzetli bir şeye benziyor, acaba portakal gibi diğer meyvelerle de aynı şekilde yapılır mı?

akçahan dedi ki...

Evde yapılmış vişne suyunu çok severim, aynı zamanda çocukluğuma götürür beni. Ama ballısını duymamıştım.

Serra yanlış anlaşılabilirdi sanırım. Yoksa isterdim görüntülemek.

Nisanca farklı meyvelerle de denenebilir diye düşünüyorum.