18 Temmuz, 2006

HAFTA SONUNDAN LEZZETLER/ ÇARŞAF BÖREĞİ, YAĞ MANTISI VE BOORSOK

Çarşaf böreğini Mutfakgüncesinden Sevgili Şaziye'nin blogunda görmüştüm. Mayalı olması ve yapılışının kolaylığı sebebiyle hemen mutfağa geçtiğim bir tarif. Lezzet olarak da tam puan alınca, misafirlerimize ikincisi yapıldı. Tarifte belirtildiği gibi, hazırlanıp, pişmesi bir saat içinde gerçekleşiyor ve size lezzeti yanında elde açılmış, güzel bir börek yapma mutluluğuda veriyor. Tarif için, www.mutfakguncesi.blogspot.com a bakılabilir. Ben tek fark olarak, geçen yaz eşimin memleketinden kilolarca aldığım susamı, senesi gelmeden bitirmek istediğim ve çocuklarım susamı sevdiği için bolca susam serptim.
Emeklilik Hobilerimden Sevgili Hülya'nın tanıtımı ile ilk ziyaretimi yaptım Sevgili Olsai'nin sitesine. Ortaasya mutfağını incelerken, Kırgız mutfağından babannesinin yaptığını belirttiği boorsok ve tokoç' u yapmaya karar verdim. İkisinde aynı hamuru kullandığını görünce, ben birazcık daha fazla ölçüleri geniş tuttum ve bizim Kayseri yöresinin, yağ mantısını da aynı hamurdan yapmış oldum. Ilık süt, çok az ılık su, maya, şeker ve tuzdan oluşan bir hamur. Yağ mantısında büyükçe açıp, kocaman mantılar şeklinde iç koyup kapatıp kızartıyorsunuz. Sarımsaklı yoğurt ve sosla servis malum şekilde. Boorsok da mantı gibi kesiliyor ve üzerine mutfak bezi örtüp bekletiyor ve kızgın yağda kızartıyorsunuz. Tokoç ben evden çıkarken henüz fırından çıktığı ve benim yetişmem gereken bir nikah, misafirlerde yakınlarımız olunca onu görüntüleyemeden çıkmış olduğumdan resmi yok. www.plovetconfit.net ten bakılabilir.
Posted by Picasa

17 yorum:

saziye dedi ki...

Sevgili Akçahan, ellerinize sağlık, çok sevindim beğendiğinize. Susam yakışmış, bir dahaki sefere bende ekleyeyim. Sevgiler...

akçahan dedi ki...

Asıl ben teşekkür ederim Şaziye Hanım.

Adsız dedi ki...

Merhabalar canim,cok lezzetli mamalar yapmissin,saziyenin böregini bende görmüstüm ve en kisa zamanda denemek istiyorum sendende olumlu not alinca artik yapmak farz oldu,yag mantisina diyecek birsey bulamiyorum,ellerine saglik hanarat arkadasim.
Öznur

NAZLICA dedi ki...

Semanur, mantı börek derken baştan çıkarıyorsun beni valla. Çok hoş şeyler ellerine sağlık. Bu elde açma işinden biraz ürküyorum. Yine de denemek isterim.Paylaştığın için teşekkürler. Çok öpüyorum kolay gelsin canım.

Adsız dedi ki...

Harikasın Semanur,eline sağlık.Annem yapar ama ben hiç denemedim ,ıspanaklısını çok severim :)) Afiyetler olsunn...

Adsız dedi ki...

SEMANUR ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK NEFİS TATLAR OLSAİNİN SİTESİNE BENDE BAKTM.SUPER ŞEYLER VAR TABİ ELİOLANLAR BENİM İÇİN SOYA KIYMASI İLE DEĞİŞTİRİLECEKLER.BU RADA MISIRLI BİBERL SALTA YAPTIM GÖRÜŞLERİNİZ E HAZIR .AZ KALORİLİ AMA ....
SEVGİLERİMLE

Adsız dedi ki...

Semanur bunlar nekadar lezzetlı görünüyorlar hımmm nefis :)
Annemde çarşaf böreğini çok yapardı bir ara. Bizim favorimiz ıspanaklıydı :)
Ellerine sağlık canım

Serra dedi ki...

Bu aralar pek boyle seyler pisirmedigimden, soyle firindan cikmis borek kokularini burtaya kadar gondermis gibi oldun. Yag mantisi icin, biz kayseriliyiz ama hic yapmayiz. Acaba soyle yapsan, daha bir az kalorili olur mu? Kizartmak yerine, ustune firca ile yag surup firinlasan, sonra da az su( suyundan cikartamadan yenecek kadar az )ile haslasan? Bir fikir benimki.

Adsız dedi ki...

Şaziyede görüp bayıldığım böreği yapmışsın.Ellerine sağlık.Ben de bol susamlı seviyorum.

Adsız dedi ki...

Diğerleri de nefis görünüyor,ellerine sağlık,öpüyorum.

akçahan dedi ki...

Hepinize teşekkürler zaman ayırıp yorum yazdığınız için. Serra hayatımda iki kez yaptım bu mantıyı. O şekilde olan daha ziyade poğaça olur gibime geliyor ama yine de sen nasıl arzu edersen.

Adsız dedi ki...

Merhabalar canım ellerine sağlık hepside çok güzel görünüyor inan. Bizde mantıyı açar hepsini kare kare keser içine iç malzemesini koyar ve bohça gibi büzüp birleştiririz. Tepsilere dizip fırında kızartırız. Böyle yaptığımızda eğer fazla yaparsak hem saklama imkanımız oluyor kızartıldığı için. Daha sonra tepsiyi aygazın üstüne koyar kaynattığımız suyu tepsiye döker ve aygazın üstünde tepsiyi çevire çevire mantıları pişiririz. Tabii biraz hafif sulu bırakırız ki o mantı suyu çok güzeldir. Hımm bakalım sende şaşıracakmısın eşim kıymalısını sever ama ben en çok nohutlusunu severim. Biz kendimize hep nohutlu yaparız :) :) Duymuşmuydun nohutlu mantı. Dene mutlaka inan beğeneceksin. Alttakilerde çay lokması dimi canım . Çok severim ben yaa kahvaltıda da ne güzel gider. Ama ben şu iki gündür sabahları ve gün araları sıcak su içmeye başlamışken sabah kahvaltılarını elimin tersi ile itmiş iken :) bu gördüklerim hiç iyi olmadı haberin ola :) Şu lokmalardan 1 tane alsam sanki ne olacak ki :) :)
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Akçahan,
Çok güzel ve lezzetli yemekler ve pastalar yapmışın ellerine sağlık.
Bunları deneye deneye en sonunda
uçuşa geçicem herhalde.Ama ben ne olursa olsun yine herzamanki gibi
deneyeceğim.Paylaştığın için teşekkürler..
sevgiler


damak tadı

Adsız dedi ki...

Canım hayırlı kandiller diliyorum. Bu mübarek günde güzel gönlünden geçen tüm dualar kabul olsun. Sevgiler öptüm
Bu arada yoksun uzun zamandır . Meraktayım.

Adsız dedi ki...

Meraktayım canım uzun zamandır bişey eklemiyorsun. Hiç sesin soluğun çıkmıyor bu aralar. Umarım herşey yolundadır. Bloğuna uğradığında yazdıklarımı görürsen bloğumdan bana bi haber bırakırsan sevinirim.
Sevgilerrr....

Adsız dedi ki...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » » »

Adsız dedi ki...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it » »